”David trodde han var större än Alex Ferguson”

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Managern har släppt sin självbiografi

1 av 21 | Foto: Getty Images
En era är över.

Sir Alex Ferguson har kommit ut med biografin ”My Autobiography”.

Den 71-årige managern berättar om tjafset med David Beckham, 38.

”Du kan inte låta en spelare ta över omklädningsrummet”, skriver Ferguson.

Han är utan tvekan en av de mest framgångsrika tränarna i fotbollshistorien. Sir Alex Ferguson tog över Manchester United 1986 och hade huvudansvaret för klubben fram till 2013.

Under de år tog Ferguson bland annat tretton ligatitlar i England och två segrar i Champions League.

”Du har svikit ditt lag”

På tisdagen släppte 71-åringen sin biografi ”My Autobiography”. Där skriver han om tjafset med David Beckham. De började bråka efter Uniteds FA-cupförlust mot Arsenal 2003.

”Han stod tre-fyra meter från mig, mellan oss låg massa skor på golvet. David svor. Jag gick emot honom och när jag närmade mig honom så sparkade jag till en sko. Den träffade honom i ögat”, skriver Ferguson i boken.

”Självklart tog han ett steg mot mig, men spelarna stoppade honom. Jag sa till honom: ”Sätt dig ner. Du har svikit ditt lag. Du kan argumentera hur mycket du vill”.

”David var tvungen att lämna”

Ferguson ringde till Beckham dagen efter och ville visa misstaget som mittfältaren hade gjort som föranledde målet mot Arsenal.

”Jag frågade honom om han förstår vad jag pratar om. Varför jag sa till honom? Han svarade inte. Nästa dag var hela historien i pressen. Det var då jag sa till styrelsen att David var tvungen att lämna klubben”.

”David trodde han var större än Alex Ferguson. Du kan inte låta en spelare ta över omklädningsrummet. Många försökte....”

”David var den enda spelaren som jag tränade som valde att bli känd, som gjorde det till sitt uppdrag att bli känd utanför fotbollen. Kändislivet gjorde mig obekväm”.

Gillar inte förälskelsen med Victoria

På tisdagseftermiddagen höll Ferguson en presskonferens. Där fick han frågor om skriverierna runt Beckham.

– Det stora problemet för mig, jag är en fotbollsperson, var när han blev kär i Victoria. Det förändrade allting, sa Ferguson på presskonferensen.

– Han är en förebild för många ungar i världen och han är en framgångsrik person. Sedan han var tolv år gammal hade han stora ambitioner att bli en stor spelare. Jag har aldrig haft några problem med honom.

Biografin har skapat många rubriker i brittisk press. Det lär bli fler.

David Beckham har inte lämnat någon kommentar om boken.

ARTIKELN HANDLAR OM