”Redo för nästa steg”

Mitt i sorgen börjar Dif arbetet mot våldet: ”Är beredda axla ledarroll”

Mitt i sorgen måste Djurgården gå vidare.

Nu börjar arbetet för att förhindra att det som inte fick ske inte får ske igen.

– Vi är redo för att ta nästa steg och axla en ledarroll, säger Mats Jonsson, föreningens säkerhetsansvarige.

En fyrabarnspappa misshandlades till döds och en pojke träffades av en brinnande bengal.

Det har varit några becksvarta dagar i Fotbollssverige, som har fått nog av våldet. Sportbladet har pratat med samtliga föreningar i allsvenskan och alla är skakade över det som hänt.

De allra flesta ser över sina säkerhetsarrangemang, inte minst Djurgården.

– Vi måste arbeta mot supportrarna både på individnivå och kollektivt för att förändra ett mönster, men det är viktigt att vara lite nyanserad och arbeta på lång sikt, säger Mats Jonsson.

”Ta tag i verkligheten”

Efter den tragiska händelsen i söndags har föreningen gått samman.

– Vi har haft några dagar av sorg och tillåtit oss själva att bearbeta det som hände i Helsingborg. Men det finns en verklighet runt omkring oss som vi måste våga hantera och ta tag i, ­säger Mats Jonsson.

Den som har arbetat mest med supporterrelaterat våld i landet är regeringens tidigare huliganutredare Björn Eriksson. Han poängterar att klubbarna kan bli mycket hårdare med att stänga ute stökiga supportrar från arenan, att utfärda så kallade arenaförbud.

Krav: Sätt ner foten

– Jag vill se att man använder sig av det mer. När jag är runt bland föreningarna märker jag att många säkerhetsansvariga klagar hos mig om att klubbarna kröker rygg. Jag tycker att man fegar lite mycket på den punkten, säger han.

Björn Eriksson kräver att klubbarna sätter ner foten mot våldet.

– Svaren klubbarna ger när ni frågar dem inbjuder till två tolkningar. Den ena är att de faktiskt inte anser att de har problem, det andra är att man helt enkelt inte vill medge det.

Så vissa föreningar kanske mörkar problemen?

– Ja. Och det är den linjen som aldrig kommer att hålla.

Enkät

1. Är svenska klubbar för passiva mot problemsupportrar?

2. Vad kommer er förening att göra för att förbättra säkerheten för era supportrar?

AIK

Thomas Edselius, ordförande

1) Jag tycker nog generellt att vi är för passiva. Det finns mer att göra. Men det är fortfarande så att jag tror mycket på att ha en dialog, att få fram de positiva krafterna i supporterleden för att omvända de negativa krafterna.

2) Vi blev lite tagna på sängen av att Göteborgssupportrarna började slänga ner bengaler senast, liksom "okej, hur gör vi nu då?". Då kan man göra som i vissa länder där man bygger hönsburar, vilket är jättetråkigt, men blir det lugnt så kanske man måste göra så.

BROMMAPOJKARNA

Ola Danhard, ordförande

1) Svårt att säga. Jag tror inte att det är ett fåtal som är problemet. Det är ett fåtal som drar i gång men sedan alltid ett gäng som hänger på. De "professionella" tror jag inte att man kan göra så mycket åt, förutom att vara hårdare, men man måste stoppa påhängarna.

2) Vi har inte den typen av problem. Men det är viktigt för oss att få en växande supporterskara och då får vi vara vaksamma.

DJURGÅRDEN

Mats Jonsson, säkerhetsansvarig

1) Det är bara att konstatera att vi har ett problematiskt arbete framför oss för att bringa rätsida på problemet. Men det är viktigt att vara nyanserad och arbeta på lång sikt.

2) Vi har börjat komma in i processen och diskutera. Det finns inte utrymme för misstag. Vi måste förmedla tydligt vad vi står för.

FALKENBERG

Lars-Eric Nilsson, ordförande

1) Det tror jag inte, jag tycker att det finns en rätt så bra supporterkultur med den samordning som supportrarna över alla klubbarna har gjort. Jag tycker att klubbarna lägger ner otroligt stora resurser.

2) Vi måste titta igenom vad vi ska göra. Där har SEF en roll. Vi måste sätta oss ner och ta tag i det här, för det här får inte hända.

ELFSBORG

Bosse Johansson, ordförande

1) Vi i Sverige har misslyckats mer än många andra länder i just det här. Det handlar i stor utsträckning om att vi inte lyckats individualisera ansvaret, att vi inte lyckas straffa de som väljer att gå över gränserna.

2) Även hos oss finns det de som idealiserar den här firmakulturen. Vi försöker jobba med den engelska hållningen "friendly but firm". Att jobba med värdegrunder och förklara att om man bråkar som Elfsborgssupporter så skadar man den man älskar.

GEFLE

Leif Lindstrand, ordförande

1) Nej, de gör nog vad de kan. De försöker göra vad de kan. Om det går att göra något åt så är det väl inte tillräckligt det som görs nu, men det är väl ingen som vet vad som tillräckligt.

2) Nej, vi har bara supportrar i Gefle och vi har aldrig haft problem med storstadslagen över huvudtaget. Det är polisen som gör bedömningen och de brukar ha en bra relation med storstadslagen.

IFK GÖTEBORG

Karl Jartun, ordförande:

1) Vi har tagit tydlig ställning i dag med att vara tydliga med var vi står. Vi vill vara en förening för alla och då måste vi ta tydlig ställning mot den här typen av aktiviteten. I dag har vi tagit ställning mot maskering. Men sedan hur vi kommer åt det runt omkring vet jag inte.

2) Vi för en diskussion kring hur vi kan agera utanför arenan. På arenan gör vi allt vad vi kan, där har vi allt i egna händer att styra och påverka det som händer. Utanför är svårare och det är något vi måste hantera. Jag tror att det som har hänt de senaste dagarna kommer att vända eventuell passivitet till aktivitet.

HALMSTAD

Tommy Fredh, styrelseledamot

1) Jag tycker att hela samhället är passivt. Någonting måste göras, hela samhället måste ta tag i detta. Vi måste titta på vad England och Tyskland gör. Jag tycker att vi har fel regler, med det att maskering och bengaler är tillåtna.

2) Vi har det uppe på varje styrelsemöte, men vi har – peppar, peppar – inte haft problem med det hittills. Men vi får följa utvecklingen och kolla på det.

HELSINGBORG

Claes Ohlsson, ordförande

1) Jag tycker klubbarna tar tillräckligt avstånd från dem. De måste ju göra sig skyldiga till något för att kunna ta bort dem, och är de då maskerade så är det svårt. Måste få till ett fungerande register så att nästa gång de kommer så är de igenkända.

2) Vi gör rätt mycket redan nu, men vi har all anledning att vara självkritiska och titta över det igen och det arbetet har precis inletts. I går hanterade vi vår personal och våra medarbeteare och deras traumatiska upplevelse, nu har vi börjat titta framåt och börjat titta på lösningar och förbättringar.

HÄCKEN

Dennis Andersson, klubbdirektör

1) Jag kan bara prata för oss och vi har inte de problemen. Men vi har i bland satt ner fötterna och sagt att vi inte vill ha sådana supportrar ibland oss. Men jag vet att de klubbar som har dem gör ett väldigt jobb.

2) Vi kommer inte förändra något. Våra supportrar har vi inga problem med.

KALMAR FF

Björn Andersson, säkerhetsansvarig

1) Vi är det definitivt inte det i Kalmar. Vi sätter hårt mot hårt mot dem som inte sköter sig. De kommer inte in på vår arena.

2) Nej. Vi har väldigt hög säkerhet och det är tack vare att vi har ett förbannat bra samarbete med polisen. Så att även en supporter som beter sig illa åt innan match kommer inte in på arenan.

MALMÖ FF

Peter Narbe, säkerhetsansvarig

1) Ur Malmö FF:s synvinkel tycker jag inte vi är för mesiga i den frågan. Så som ett svar på frågan: nej, det tycker jag inte.

2) Vi har ett supporterråd där vi informerar och har en dialog med olika frågor. Vi kommer sätta oss ner med dem i morgon (läs: i dag) för att resonera kring hur vi ska hitta en lösning för resten av säsongen på bästa sätt. Men inga sådana direkta saker som jag kan säga nu.

MJÄLLBY

Jörgen Martinsson, klubbchef

1) Ja, i vissa fall tycker jag att det är så. Vi är lyckligt lottade och har inga problem med våra egna supportrar. Men om vi skulle få problem tycker jag det är viktigt att man vågar ta starkt och tydligt avstånd.

2) Vi kommer att fortsätta jobba som vi gör, men vi har intensifierat kontakten med vår supporterorganisation. Men vi kommer att förbättra den kontakten ytterligare.

IFK NORRKÖPING

Peter Hunt, ordförande

1) Ja, jag delar den uppfattningen. På något sätt göms de här inne i den positiva supporterkulturen och då krävs det ett väldigt stort civilkurage för att ta avstånd. Men jag har full förståelse för att klubbarna inte vågar ta diskussionen. Men där har klubbarna en uppgift.

2) Det är att se över allt vad vi egentligen gör kring matcharrangemangen. Framför allt att ha en dialog med våra supporterföreningar där man fjärmar sig i från de här fåtal individerna. Att man törs peka ut dem och frysa ut dem.

ÅTVIDABERG

Tom Skarin, tillförordnad ordförande

1) Visst måste man säga att föreningarna behöver ta ett större ansvar och förhålla sig på ett tydligare sätt mot de här inslagen. Men det är viktigt att inte generalisera i den här frågan, utan man måste våga säga var man har de här inslagen.

2) Vi kommer fortsätta vara ett bra exempel. Men vi ska inte sitta nöjda på något sätt och säga att vi inte är en del av det som inte går att förbättra. Utan vi ska fortsätta arbetet.

ÖREBRO

Björn Åqvist, ordförande

1) Nej, det tycker jag inte att man kan säga. Nu känner jag inte till den svåra problematiken, för vi har inte de problemen i Örebro. Men jag tycker att man tar tillräckligt avstånd.

2) Det kan jag inte svara på i dagsläget. Det är ett långsiktigt arbete som hela tiden pågår i samarbete med polisen. Men när det här har lagt sig kommer vi se över våra rutiner och se vilka punkter som går att förbättra.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.