Kennedy: ”Känner skuld som spelare”

Hammarby-stjärnan om fotbollsvåldet

Besviken skakar han på huvudet.

Sedan säger Hammarbys Kennedy Bakircioglü att man som spelare känner skuld för våldet runt fotbollen.

– Det är på grund av oss de är där, säger han.

IFK Göteborgs Lasse Vibe kunde inte hålla tillbaka tårarna efter premiärsegern mot AIK.

Mittfältaren orkade inte analysera matchen på Friends Arena, utan började omgående prata om hur laget, och främst han själv, påverkades av dödsmisshandeln i Helsingborg.

En förståelig reaktion säger Kennedy Bakircioglü.

– Det är en jobbig situation. Vi är ju där, vi spelar matchen. Det kommer supportrar för att se oss spela, det gör att vi tar åt oss väldigt mycket, säger han.

– Man måste få visa sina känslor. Men sådant här ska inte få hända.

Tid för fest

Bakircioglü säger att han själv reagerade kraftigt när han hörde vad som hade hänt den 43-årige Djurgårdssupportern i Helsingborg.

Han blev ledsen.

Han kunde inte förstå hur fotbollen, en tid för glädje, fest och underhållning, helt plötsligt hade kostat en människa livet.

Och när han trodde att våldsamheterna skulle avta – då kantades mötet mellan AIK och IFK Göteborg av kaos. Rök från bengaliska eldar utlöste brandlarmet och avbröt matchen en stund i den 53:e minuten. I samma stund träffades en nioåring av eld, en supporter sprang in på planen och senare var domaren sånär på att avbryta matchen helt och hållet.

– Man vill ju bara att det ska sluta. Det är för mycket just nu, säger han lågt. Vet inte vad det är för slags människor som vill förstöra hela tiden.

Protestera

TT: Vad ska man göra åt allt våld?

– Det är frågan. Just nu vill man bara få ett slut på allt. Vi spelare kan inte göra så mycket mer än att protestera, visa att vi är emot våldet. Där är vi alla eniga. Det tillhör inte fotbollen.

Hammarbys sportchef, Mats Jingblad, tror sig veta svaret på frågan.

Han vill stoppa "eländet" med tuffa åtgärder, för att få mer tid att jobba med en långsiktig lösning.

– Ska man tillåta supportrar från bortalaget? Det är en akut åtgärd som jag tror kan motverka de här kriminella elementen som har kommit fram. Tar det väck alla hemskheter till 80–90 procent, så kan det vara en lämplig åtgärd, säger han.

På lång sikt vill han bland annat se bättre planering av spelschemat, så att stormatcher hamnar på vardagar i stället för helgdagar.

TT: Hur ser du på er supporterkultur?

– I Hammarby är den väldigt god, men det finns också element som inte ska vara med oss. Dem måste vi identifiera. De får väldigt gärna vara med men de måste ändra sitt beteende.

TT: Känner du någon oro inför era matcher?

– Ja, det är klart. Inte bara med våra matcher utan med allsvenska matcher överlag.

TT

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN