”Fruktansvärd sida av svensk fotboll”

Reporter: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensson efter premiären: Skäms något oerhört

Foto: BILDBYRÅN

Det talades om drömlottning och en bra chans.

Men när Elfsborg väl klev in i Europa League blev laget utspelat av Salzburg – och utskällt av Anders Svensson.

– Vi visar upp en fruktansvärd sida av svensk fotboll, säger 37-åringen i TV4 Sport.

Elfsborg undvek de riktiga jättarna när de lottades mot Red Bull Salzburg, Standard Liege och Esbjerg i Europa Leagues gruppspel. Något som fick ses som en drömlottning med tanke på de andra alternativen.

Men det började som en mardröm.

”Se sig själv i spegeln”

– Det är en jättebesvikelse såklart. Men samtidigt så får man se sig själv i spegeln och erkänna att vi möter ett bättre lag. Det är inget snack om saken, säger anfallaren Lasse Nilsson i TV4 Sport.

När bollen väl sattes i spel var klasskillnaden nämligen tydlig mellan de regerande svenska mästarna och österrikiska Salzburg. Hemmalaget tog greppet om matchen direkt och hade bud på flera mål redan under de 25 första minuterna.

Efter 36 minuter bröt Alan dödläget när han bröt in från höger och placerade in bollen med sin vänsterfot i första krysset. 2-0 kom sedan precis innan halvtid när samme Alan fälldes av Joachim Jörgensen och Jonatan Soriano rullade in straffen.

Svensson: Förnedrande

Den 27-årige spanjoren, som kom från Barcelonas organisation förra året, fortsatte sedan hemmalagets och sin egen uppvisning i andra halvlek. Efter 69 minuter slog Soriano in 3-0 i öppet mål innan han tio minuter senare fullbordade sitt hattrick genom att placera in 4-0.

Efter förlusten rasade lagkaptenen Anders Svensson mot sig själv, laget och svensk fotboll.

– Förnedrande, pinsamt och jag skäms något oerhört både jag och hela laget. Jag är mest förbannad just nu. Vi visar upp en fruktansvärd sida av svensk fotboll tycker jag så det känns tungt just nu.

Landslagsveteranen är mest oroad över lagets oförmåga att ta tag i spelet när de själva fick bollinnehavet.

– I svensk fotboll känns det som vi överlag prioriterar försvarsspel, problemet är vad vi ska göra när vi har boll själva. Det är inte så mycket fokus på det i svensk fotboll tycker jag. Med boll är de ljusår före oss.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN