Allsvenskan i fotboll

”Jag är redo att dra nu”

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

Dominerade igen – nu vill Amartey bli uppköpt: Många vill ha mig

18 år och bäst i Djurgården.

I alla fall enligt agenten Patrick Mörk – som menar att klubben måste höja ­talangens lön om han ska stanna i Stockholm.

– Jag är redo att dra nu, säger Daniel Amartey.

Djurgården förlorade, men Daniel Amartey dominerade än en gång på innermittfältet. Den 18-årige ghananen har en fysik värdig Premier League och vinner nio av tio närkamper. Sedan i somras har utländska klubbar jagat Daniel Amartey. När Sportbladet talar med honom efter matchen mot Elfsborg är djurgårdaren uppriktig med vad han önskar.

England lockar

– Jag är redo att dra nu, alltid redo att sticka. Jag hoppas att Gud hjälper mig till en klubb, säger han och fortsätter:

– Många klubbar vill ha mig. Det är kul och jag vill jobba ännu hårdare så att det blir enkelt för mig att bli uppköpt. Jag vill spela i England, Tyskland eller Frankrike.

Agenten Patrick Mörk menar att Amartey redan vuxit ur den allsvenska kostymen.

– Det känns som att han är redo att gå. Det har gått fort för honom och han har haft en fantastisk utveckling.

– Han har varit Djurgårdens bäste spelare i princip samtliga matcher. Han har dominerat sedan första ­dagen.

Mörk poängterar dock att adeptens säsong gått upp och ner. Han har haft ett par skador och avstängningar som stört.

– Hade det inte varit för det, så hade han redan lämnat Djurgården, säger Mörk och lägger ut texten:

– När spelare som Daniel slagit i väggen, när de märker att de är bra nog för nästa nivå, då vill de sticka. Han vill i väg och känner sig färdig, och är nog färdig. Det är många klubbar som följer honom. Allt från England till Tyskland.

”Tjänar för lite”

Vill Djurgården behålla Amartey är det bara en sak som gäller, enligt Mörk:

– Han tjänar för lite också. För att få upp lönen behöver han antingen lämna eller få ett helt nytt kontrakt med Djurgården. Den nuvarande lönen kan han inte ha. Han är Djurgårdens bäste spelare och ska vara avlönad som det. Det är upp till Djurgården att visa att man uppskattar honom.

Enligt Patrick Mörk är det dock troligare att Amartey, som har kontrakt till 2015, sticker först nästa år, då de flesta transferfönster snart stänger.

Sportbladet har sökt Djurgårdens sportchef Anders Grönhagen.

Kända spelare som Amartey jämförts med

Michael Essien

Patrick Mörk om likheterna med Essien:

– Jag tog Michael Essien (Chelsea) till Bastia när han var i samma ålder som Amartey. De är otroligt lika. Båda var mittbackar i Ghana, men blev sedermera defensiva mittfältare. De är kraftfulla och anpassar sig dessutom väldigt bra. Han är Djurgårdens bäste spelare. Och det ser ut som början på en Essien-resa för honom. Han är slående lik Essien på det sättet att han inte har någon respekt: ett medfött självförtroende.

Yaya Touré & John Obi Mikel

Tidigare Djurgårdsmanagern Magnus Pehrson:

– Om han blir det bästa han kan bli, då blir han en Yaya Touré/John Obi Mikel-typ. Han är väldigt lik Mikel i sitt spelsätt och i utseendet. Han är ju inte lika bra, men han har kapaciteten för att bli det.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Daniel Amartey

Djurgårdens IF

Djurgårdens IF Fotboll

IF Elfsborg