Så vill han göra om allsvenskan

FOTBOLL

Här är guldtränarens önskan: ”Svensk fotboll skulle tjäna på det”

Foto: Ldb FC Malmö vann årets allsvenska.

Guldtränaren Jonas ­Eidevall vill förlänga den damallsvenska säsongen och utöka antalet lag.

Förslaget om en längre säsong var uppe på ­klubbarnas spelordningsmöte tidigare i veckan.

– Svensk fotboll skulle tjäna på det och ska de svenska lagen lyckas i Champions League måste man planera för det, säger Ldb FC Malmös Jonas Eidevall till Sportbladet.

Foto: INTE NÖJD Ldb FC Malmös guldtränare Jonas Eidevall ser gärna stora förändringar.

I tisdags spikades det damallsvenska spelschemat för 2014. Premiären spelas 13 april och sista omgången den 19 oktober. Men redan 2015 hoppas Ldb-tränaren Jonas Eidevall att den svenska säsongen är längre än så. Hans klubb har två gånger ­tidigare lämnat konkreta förslag om en längre säsong. Förra tisdagen tog de upp frågan igen på klubbarnas spel­ordningsmöte.

Handlar om utveckling

– Malmö framförde åsikten som klubb. Det är väl lättare att få tyngd kring den frågan i år eftersom vi inte spelar kvartsfinal i Champions League, säger Jonas Eidevall.

Grunden till resonemanget är att guldklubben anser att de lag som spelar i Champions League bör ges bästa möjliga förutsättningar för att lyckas. 

I november spelade Ldb Malmö sitt dubbelmöte (förlust efter två matcher) 9 och 13 november, efter den allsvenska säsongen och med Fotbollsgalan två dagar före det avgörande bortamötet.

– Vi vill se en större spridning på matcherna och en längre säsong, att man börjar i mars och slutar i november. Nu blir det dessutom ofta väldigt ett komprimerat schema på våren och lagen som spelar internationellt får två matcher i veckan, vilket leder till att man måste ha en bred trupp som behövs under en intensiv period. Men det innebär också att bra spelare kan hamna på bänken under mindre intensiva perioder, säger Eidevall.

Men det handlar också om talangutveckling.

”Spelar för få matcher”

Jonas Eidevall anser, vilket är hans högst personliga åsikt, att det vore utvecklande med fler lag i högsta serien och därmed fler tävlingsmatcher.

– Vi spelar för få matcher i damallsvenskan. Utan tvekan måste vi spela fler matcher, då kommer fler få spela. Man kan utöka serien eller låta alla möta varandra tre gånger, säger Eidevall och påpekar:

– Problemet vi har i damfotbollen är att landslagen spelar mycket matcher och klubblagen för få. Samma spelare får spela i klubb och landslag. Det blir svårt för en del unga spelare att ta sig genom nål­sögat.