Malmö FF skrällde mot Besiktas - klart för slutspel

Får 10 miljoner kronor för avancemanget - har spelat in totalt cirka 70 miljoner

Av: Fredrik Jönsson, Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

ISTANBUL/STOCKHOLM. Malmö FF är vidare till slutspel i Europa League.

Skåneklubben stod för en jätteskräll när man besegrade Besiktas med 1–0.

– Sjukt stolt. Det sjukaste jag har varit med om, säger Sören Rieks.

Malmö FF var tvungna att ta tre poäng i Istanbul om det skulle bli slutspel i Europa League. Skåneklubben stod för en stark insats när de besegrade Besiktas med 1–0.

– Vi har varit med om något historiskt. MFF har aldrig gått vidare från gruppspel, säger Markus Rosenberg.

Matchens enda mål kom i den 51:a minuten.

”Underbart att se den rulla i mål”

Fouad Bachirou spelade upp bollen på Markus Rosenberg som fint skarvade vidare mot Marcus Antonsson. Anfallaren sprang i djupet och blev fri med Loris Karius. Antonsson rullade kyligt in bollen.

– Jag vet inte, det var helt overkligt på något sätt. Jag sa i halvtid att jag har minst ett friläge i den här matchen. Det kom rätt tidigt. Sen gäller det att ta vara på det och det var underbart att se den rulla i mål, säger Marcus Antonsson i Kanal 9.

– Vi var helt med i matchen och jag tycker att vi vinner rättvist. Det är många som går på knäna och vi krigar för varandra. Det är helt fantastiskt att vara en del av det här laget.

Dum tackling av Quaresma

Ricardo Quaresma drog på sig rött kort efter en ful tackling med dobbarna på Franz Brorsson. Besiktas fick avsluta med tio man och försökte forcera in en kvittering.

Cyle Larin tog sig in i straffområdet i slutskedet och fick ett kanonläge. Men Johan Dahlin räddade MFF.

– Satsade på att skära upp vinkeln och så fick jag upp en hand. Det kändes mycket bra. Det var ju ett viktigt läge, säger målvakten Johan Dahlin.

På stopptid missade Anders Christiansen ett friläge. Och i den 93:e minuten blev det miss i kommunikationen mellan Brorsson och Dahlin. Larin fick ett nytt läge, men träffade ribban.

Segern gör att MFF slutar tvåa i tabellen. Det ger 10,3 miljoner kronor på kontot. Sedan tillkommer det en ny intäkt för året i andelspengar där de 48 lagen får dela på en pott utifrån lagens rankning. MFF får 5,6 miljoner kronor enligt Fotbollskanalen. Totalt har Skåneklubben spelat in drygt 70 miljoner kronor i Europa den här säsongen.

– Gå vidare i Europa med Malmö FF - det största jag varit med om. Spelat kvartsfinal med Twente tidigare i Europa League. Nu vill vi gå ett steg längre. Kan vi slå ut Besiktas kan vi nog ställa till det för fler, säger Rasmus Bengtsson.

Ramträffar

Det var nära att MFF fick en mardrömsstart i Istanbul. Efter några minuter hade Besiktas en boll i stolpen och en i ribban.

Efter en halvtimmes spel skapade MFF kalabalik i Besiktas straffområde efter en hörna. Men hemmalaget redde ut den situationen. Bara minuter senare kontrade Besiktas och Mustafa Pektemek lyfte bollen strax utanför Johan Dahlins vänstra stolpe.

Sen var Rasmus Bengtsson nära att nicka in bollen på en hörna i den 37:e minuten.

På måndag lottas sextondelsfinalerna i Europa League.

– Jag vill ha så bra sportslig lottning som möjligt. Slå ut fler lag, säger Rieks.

Se Europa League på Kanal 9 och Eurosport samt fler höjdpunkter från Europa League på Eurosport.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.