Positiva röster om nya spelsystemet

FOTBOLL

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Trots att Sveriges nya spelsystem åkte på en förlust i premiärmatchen är de flesta överens om att det är ett spelsätt att bygga vidare på.

– Vi fick längre anfall och jag tycker att det såg jävligt bra ut, säger Christian ”Chippen” Wilhelmsson.

Det svenska herrlandslaget har varit synonymt med 4–4–2, ett spelsystem som har tagit landslaget till många mästerskapsslutspel, men på senare år inte så mycket mer.

Inför matchen mot Frankrike övergav förbundskapten Lars Lagerbäck plötsligt sitt gamla system för att prova det offensivare 3–5–2. Ett beslut som togs emot på bästa sätt av sportbladet.se:s läsare, för trots att matchen slutade med förlust blev betyget av nära hälften av de röstande.

”Såg jävligt bra ut”

Och spelarna kunde bara hålla med.

– Vi fick längre anfall och jag tycker att det såg jävligt bra ut. Sedan får vi hitta positionerna bättre så småningom. Men det är absolut något att bygga vidare på. Vi spelade bra fotboll mot ett bra fotbollslag, säger ”Chippen” Wilhelmsson.

Han fick medhåll från mittfältskollegan Anders Svensson.

– Ett intressant spelsystem att bygga vidare på. Vi vågade trilla boll och det finns mycket bra att ta med sig ifrån den här matchen.

”Enklast att jobba på”

Men med tre insläppta mål på hemmaplan finns det mer att önska i det defensiva spelet.

– Vi gör en bra match och skapar förvånansvärt många chanser. Deras mål är nästan identiska och det är just den ytan mellan ytterback och mittback som är svårast att täcka. Men det beror på att vi inte har spelat så här innan, säger Mikael Nilsson som dock inte tror det ska bli några problem framöver.

– Försvarsspelet är det som är enklast att jobba på till nästa match. Det hade varit värre om anfallsspelet hade varit fullständig katastrof, säger Nilsson.

ARTIKELN HANDLAR OM