”Svenskarna är en succé”

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladet besökte Groningen – klubben där svenska spelare står högt i kurs: ”Drömspelare för en tränare”

1 av 3 | Foto: Jimmy Wixtröm

GRONINGEN-AMELAND. Ettan kom, tvåan kom, trean kom, fyran kom – och femman kommer så småningom.

I januari kan fem svenskar spela i Groningen.

– Svenskarna är en succé för oss. Vi följer flera spelare i allsvenskan, säger tränaren Ron Jans.

2006 invigdes FC Groningens nya arena Euroborg. Intäkterna och publiksnittet ökade.

I början på 1970-talet spelade målvakten Jan Nordström i den nordholländska klubben. Sedan mitten på 90-talet har det funnits en svensk prägel i Groningen.

Mathias Rosén följdes av Magnus ”Ölme” Johansson och Mathias Florén.

Men det blågula inslaget har aldrig varit så tydligt som nu.

– Våra fyra svenska spelare är verkligen bra. Petter Andersson har gjort många mål och spelat bra. Vad Marcus Berg och Fredrik Stenman kan vet alla, säger Groningens karismatiske klubbdirektör Hans Nijland.

– Men just nu är jag mest nöjd med värvningen av Andreas Granqvist. Han är en av de bästa försvararna i hela ligan. Har du sett hans solomål? undrar Nijland och syftar på Granqvist första mål för Groningen, en dribblingsraid från egen planhalva, i hemmapremiären mot Utrech.

Den svenske landslagsbacken fick det aldrig att fungera när han tog klivet från Helsingborg till Wigan och Premier League.

Efter en utlåning tillbaka till HIF köpte i somras Groningen loss svensken från Wigan för en miljon euro, då mindre än 10 miljoner kronor.

– Han är redan värd de pengarna flera gånger om, säger affärsmannen Nijland.

I somras sålde han den egne sonen, anfallaren Stefan Nijland, 20, till PSV efter att holländska mästarna förgäves försökt få till förhandlingar om Groningens guldklimp, Marcus Berg.

– Jan Rekers, PSV:s klubbdirektör, ringde upp mig och sa att de ville köpa Berg.

– Jag sa ”Ok, Jan, vi kan ha ett möte – om priset vi diskuterar är 20 miljoner euro”. Det blev inget möte, säger Nijland med ett skratt.

PSV köpte Nijland jr istället – och Groningen i sin tur blixtvärvade Petter Andersson från Hammarby.

Nijland står med Sportbladet vid en fotbollsplan i idylliska byn Hollum, huvudort på ön Ameland, strax utanför den nordholländska kusten.

Turistön Ameland är en av FC Groningens större sponsorer och den här blåsiga novemberdagen vid Nordsjön besöker lagets spelare och ledare öns skolor i ett gemensamt friskvårdsprojekt.

Nijland vill inte sluta prata om svenska spelare.

– Vi ser inte något problem med att spelarna försvinner. Vi ser till att få bra betalt för dem. Då kan vi värva nya svenska spelare...

– Jag hade gärna sett att Rasmus Lindgren var kvar hos oss, men han hade en klausul i sitt kontrakt som gjorde att Ajax kunde köpa tillbaka honom för 2,5 miljon euro (23 miljoner kronor). Å andra sidan köpte vi honom för 300 000 euro (2,7 miljoner kr).

Har ni varit nära att köpa någon annan svensk spelare i år?

– Vi följer flera stycken. Vi gav Robin Söder ett erbjudande, men han ville stanna kvar i Sverige, säger Nijland.

”Vi är sjua ekonomiskt”

Holländska fotbollsligan har de senaste 27 åren dominerats fullständigt av de tre stora.

Inte sedan AZ vann mästerskapet 1981 har någon annan förening än Ajax, Feyenoord eller PSV lyckats ta hem titeln.

Dominansen syns även ekonomiskt. Ajax, Feyenoord och PSV omsätter 400–500 miljoner kronor årligen, mycket beroende på hur långt de går i eventuellt Champions Leaguespel.

Närmast efter följer storsatsande AZ, Twente och Heerenveen med kostnader på totalt 250–300 miljoner kronor.

– Vi är sjua ekonomiskt. Vi omsätter 17 miljoner euro (170 miljoner kronor) varav vår spelartrupp går på 7,5 miljoner euro i löner och andra kostnader, säger Hans Nijland.

– Vår ambition är att slåss om en plats i Europa varje säsong. Men då behöver vi öka omsättningen upp till 25–30 miljoner euro årligen.

Hur gör ni det?

– Genom att Groningen stad bygger ut vår stadion Euroborg, från dagens 20 000 platser till 30 000–35 000 inom tre år. Vi har kommit överens om utbyggnaden med kommunen. Vi betalar 1,2 miljoner euro om året i hyra, säger Nijland.

På arenasidan ligger Holland tio år före Sverige.

Fler moderna, bekväma arenor och högre publiksnitt (18 523 åskådare jämfört med allsvenskans 7 787) gör att holländska klubbar kan betala relativt lockande löner till svenska spelare.

Många av svenskarna i Eredivisie har årslöner kring 3–5 miljoner kronor brutto. Storstjärnorna har betydligt mer. Ajax ska ha erbjudit anfallaren Klaas Jan Huntelaar över 30 miljoner kronor om året.

En idrottsskatt för utländska spelare kring 30 procent gör också Holland ekonomiskt gynnsamt.

Två nordholländska klubbar, Groningen och Heerenveen, slogs om Marcus Berg sommaren 2007.

När Berg besökte Groningen sent en kväll tog klubben med honom in på Euroborgs gräsmatta och tände upp hela arenan.

– De visade att de verkligen ville ha mig och dessutom fanns det redan två svenskar i klubben. Det underlättade socialt, säger Marcus Berg.

Vad innebär det att vara fyra svenskar i laget?

– Det är nästan bara fördelar. Förutom fotbollsdelen är vi även bra kompisar privat.

Nackdelar?

– Vi får inte bli en egen liten del i laget. Men vi sitter inte tillsammans jämt. Jag tänker på det och pratar inte svenska hela tiden. Det är respektlöst mot de andra killarna.

14 mål första säsongen, redan sju hittills gör att ryktena kring Berg fortsätter att snurra.

I somras fick PSV och franska Nancy nej.

Starkaste ryktet nu är att Ajax går in med ett jättebud på svensken om man säljer stjärnan Huntelaar till exempelvis Arsenal när transferfönstret öppnar i januari.

Berg kan tänka sig att spela kvar i Holland.

– Målet är givetvis att komma till en större klubb eller en större liga. Är det ett lag som ofta spelar i Champions League är det en stor fördel. Det är då man får möta de allra bästa. Ajax och PSV spelar ofta i Champions League, säger Marcus Berg.

Gemensamt för både de svenska spelarna och ledningen i Groningen är att ingen ser FC Groningen som en slutstation i karriären utan som en språngbräda – till större klubbar och svenska landslaget.

Tack vare många skador blev Petter Andersson överraskande inkallad till den svenska VM-kvaltruppen mot Portugal i förra månaden.

Samtidigt har ex-Hammarbyarens succé i Holland fortsatt. Andersson har gjort fem mål i ligan och är återigen uttagen i landslagstruppen som möter Holland i Amsterdam på onsdag.

– Jag blev överraskad att jag kom med i truppen. Flera av de skadade spelarna är ju tillbaka. Samtidigt har det gått bra för mig här och lyckas man i Holland är chansen större att komma med i landslaget än om man spelar i allsvenskan, säger Petter Andersson.

Vad är största skillnaden jämfört med allsvenskan?

– Spelet är mer offensivt. Det är mycket man-man. Gör man sin gubbe blir det stora ytor. Vi tränar mer i Groningen jämfört med i Hammarby, det är fler dagar med dubbla pass. Och så kan vi köra rena teknikövningar, som att träna dribblingar.

”Ser gärna fler svenskar här”

Tre av fyra Groningensvenskar är med i truppen mot Holland. Bara vänsterbacken Fredrik Stenman, som varit skadad, saknas.

– Svenska och skandinaviska spelare anpassar sig fort. Det är lagspelare, de jobbar hårt, de sköter sin uppgift. Det är ofta drömspelare för en tränare. Det är en bra affär för oss och väldigt ofta även för spelaren. Att spela i Eredivisie är en bra utbildning i proffskarriären. De blir bättre spelare under åren i Holland, säger Groningens tränare Ron Jans.

Om Marcus Berg är kvar i Groningen under våren 2009 kan mycket väl de fyra svenskarna fått sällskap av ytterligare landsmän.

– Fyra spelare är inte max. Jag ser gärna fler bra svenska spelare i Groningen. Samtidigt får vi inte ha för få holländska spelare, säger Ron Jans.

Vad letar ni efter?

– Vi vill ha en vänsterförsvarare så att vi har en backup till Fred (Fredrik Stenman). Vi har andra vänsterfotade spelare, men ingen som kan spela vänsterback bra. Vi letar efter en anfallare och en mittförsvarare. Vi har en ung mittback från Argentina, Matías Cahais, som inte trivs här. Det är bättre att han flyttar hem och hittar en ny klubb där eller någon annanstans.

Groningens värvningsarbete leds av tränaren Jans, klubbdirektörerna Hans Nijland och Henk Veldmate tillsammans med ett par scouter.

Den här säsongen har Groningen sett många allsvenska matcher.

– Jag såg Elfsborg–Kalmar, det var dels för att Mattias Florén (tidigare i Groningen) spelar där men också för att titta på Ishizaki. Det är synd att han är skadad, säger Ron Jans.

– Jag har även sett Gais–AIK och Ljungs-kile–Göteborg – det var ett äventyr...

Varför just de matcherna?

– Vi ville se IFK Göteborg för Sigurdsson och Bjärsmyr.

Är ni intresserade av dem?

– Vi följer dem.

När Sportbladet står i snålblåsten på Ameland och pratar med Jans och Nijland ringer Henk Veldmate för att prata om bland annat Hammarbys vänsterback Emil Johansson och Malmö FF:s Ola Toivonen.

Kan Groningen utmana de stora lagen om titeln den här säsongen?

– Realistiskt nej – men det är inte omöjligt. Om vi kan förstärka laget i januari så finns möjligheten. Får vi ett par, tre ytterligare spelare som gör att vi får en trupp som klarar skador bättre så ökar chansen rejält, säger Ron Jans.

Publicerad: