Förbundet: Al-Hakim gjorde fel

avPer Bohman

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Jon Jönsson riktade en skalle mot Robin Söder.

Domare Mohammed Al-Hakim nöjde sig med ett gult kort.

Nu sätter förbundet ner foten.

Att skalla en motspelare i ansiktet bestraffas med utvisning och anmälan till disciplinnämnd”, skriver Svenska fotbollförbundes domarkommitté.

Det var i den andra halvleken det hettade till. Elfsborgs försvarare Jon Jönsson var irriterad på IFK Göteborgs anfallare Robin Söder och ville markera mot motståndaren. Jönsson markerade en skallning och träffade Söder som föll handlöst till marken. Domare Mohammed Al-Hakim valde då att ge gult kort till båda spelarna.

Renderat rött kort

Efteråt menade domaren att skallningen inte varit tillräckligt kraftig för att rendera i ett rött kort. Nu sätter dock förbundets domarkommitté ner foten i frågan.

Med anledning av diskussionen efter den senaste allsvenska omgången finner Svenska Fotbollförbundets domarkommitté det nödvändigt att klargöra vad reglerna säger i situationer där en spelare skallar en motspelare i ansiktet”, skriver kommittén på förbundets hemsida.

”Fortfarande utvisning”

Domarkommittén är tydlig med att Jon Jönssons skallning borde ha gett spelaren ett rött kort.

Att skalla en motspelare i ansiktet bestraffas med utvisning och anmälan till disciplinnämnd. Även om ett sådant angrepp i motspelarens ansikte görs med mindre eller måttlig kraft är det fortfarande utvisning.
Det är alltså en skillnad mot t ex en tackling, som när den är vårdslös ger gult kort, och när den är våldsam (utförd med överdriven kraft) ger rött kort”.

ARTIKELN HANDLAR OM