Nu blir du mest i Sverige, Sven

Allsvenskans rekordman: Det är de stora segrarna jag minns

HELSINGBORG

De här händerna har förmodligen lurat oss på fler allsvenska mål än några andra.

I kväll blir Helsingborgs målvakt Sven Andersson allsvenskans meste spelare genom tiderna när han för 417:e gången ställer sig mellan målstolparna.

- Det är de stora matcherna som man vunnit som man minns, säger Sven Andersson.

Men karriären i allsvenskan kunde tagit slut redan för tio år sedan.

När Öis åkte ur valde Sven att gå till moderklubben Strömstad.

Varför?

- Jag hade varit i Örgryte i tolv år och när vi åkte ner i division 2 tyckte jag att nu räckte det. Att fortsätta i Öis hade varit svårt. Jag bestämde mig för att spela för Strömstad som låg i samma division.

Sven jobbade då som försäkringstjänsteman men det fanns ingen ledig tjänst i Strömstad.

Hade det funnits jobb hade han inte slagit rekord i kväll.

- Meningen var att jag skulle flytta upp till Strömstad och hade jag fått jobb under det första året hade det inte blivit allsvenskan igen.

När Helsingborg gick upp i allsvenskan ville tränaren Bosse Nilsson ha en stabil sista utpost.

- Bosse ringde sent i november. Vi bestämde det nästan på dagen att jag skulle flytta ner.

- Första året var väl ingen jättehård satsning. Men jag visste att det var stort intresse. Mycket folk på läktarna och roligt fotboll. Den riktigt stora satsningen kom först några år senare.

Även om det blev SM-guld 1999 är det inte räddningar i allsvenskan som fastnat mest i HIF-supportrarnas minnen. Straffräddningen mot Inter i Champions League förra året och en rejäl täckning mot Aston Villa i Uefacupen är höjdarna.

- Mot Aston Villa touchade jag bollen så att den gick ribba och ut i 90 minuten. Det blev någon på friläge i 90 minuten mot Anderlecht också.

- Det är bra att ha i bagaget att man gjort de där räddningarna i slutet för då tänker man när matcherna närmar sig slutet att det alltid kan hända något.

Vilken tavla har varit svårast att smälta?

- Vet inte om någon varit svårare än någon annan. Alla finns där. När vi spelade sista matchen mot Häcken 1998 förlorade vi ett SM på en tavla av mig och sen var säsongen slut. Det är bättre att vara mitt inne i en säsong för då kan man komma över det genom att göra nya bra matcher. Är det sista matchen sitter det kvar och känns tyngre.

Blir målvakter bättre och bättre med åren?

- Ja, till en viss gräns. Någon gång måste man komma över den. Målvakter kan hålla på längre och när man tränar bättre som helproffs kan man hålla på ännu längre än man kunde tidigare då man slutade lite över 30. Det var slitsamt med träningar och heltidsjobb.

- Det man tror handlar om reflexer handlar mycket om att läsa vad anfallaren ska göra. I närspelet är det mer att komma i vägen än att reagera. Den sista tiondelen har inte så stor betydelse egentligen.

Hur länge hänger du med?

- Det är motivationen som avgör. Det är möjligt att kroppen orkar några år till men när huvudet tar slut går det inte längre - när man inte orkar leva med pressen runt omkring längre. För mig börjar det nog närma sig max.

Ändå tänker du bli tränare?

- Det är inte säkert att man blir huvudtränare men det blir på ett annat sätt. En tränare har det nog ändå värre.

När du stått och studerat spelet, har det väckt funderingar om hur man skulle kunna förändra spelet?

- Man ser rörelser och har en bra överblick om hur lagen är organiserade. Man har bra överblick som målvakt och kan lära sig en hel del. Speciellt om försvarsspel.

Hur många skott har du fått på dig i allsvenskan?

- I dag släpper HIF inte till så många per match men sett över hela karriären kanske man kan räkna på åtminstone fem per match.

De flesta åren i Örgryte var snittet nog betydligt högre så alltså har Sven Anderssons fingrar styrt undan någonstans mellan 2 000 och 3 000 skott som varit på väg in i mål.

Hur mår fingrarna?

- Jag har bara brutit ett finger en gång men man har alltid haft ont i fingrarna.

Vem är den svåraste motståndare du haft?

- Den absolut värste att möta i friläge har varit Arild Stavrum (lagkamrat i HIF). På träningarna visste jag aldrig vad han gjorde, förmodligen visste han det inte själv.

Vad är bäst med att vara målvakt?

- När man får flyt och känner att det fungerar. Det kan vara på träning. Tar man många skott på träning känns det roligt att gå ifrån den.

- Sånt måste man ha för att orka med, säger den nye rekordmannen.

Stefan Alfelt

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN