Bättre poängsnitt utan Zlatan i laget

avJohan Flinck, Petra Thorén

GRANSKNING: Bäst i Sverige – men fler poäng utan superstjärnan i laget

1 av 2
Zlatan var skadad hemma mot Ryssland, men trots det fick Sverige bara oavgjort. Så det finns hopp inför morgondagens match trots allt...

De flesta är överens om att Sverige är bättre med Zlatan än utan.

Men svart på vitt har vi faktiskt högre poängsnitt utan vår superstjärna än med honom.

– Om vi bara står på ­planen och Zlatan ska göra allt blir det omöjligt för ­honom, säger Sebastian Larsson.

Zlatan Ibrahimovic är Sveriges störste fotbollsspelare genom tiderna och kanske också den bäste.

Han är landslagets främste målskytt någonsin och har stått för mål och prestationer som ingen annan ­varit i närheten av.

Det råder det inga tvivel om.

De flesta anser också att det svenska landslaget är bättre med honom än utan, även om den debatten blossar upp ibland, senast för ett år sedan när Anders Svensson antydde något annat.

Men om ett landslag spelar bättre eller sämre är en högst subjektiv bedömning.

Högre utan Zlatan

Det närmaste en objektiv bedömning vi kommer är att titta på hur många poäng och mål landslaget gjort i tävlingslandskamper med respektive utan Zlatan på plan. Hans plus/minus-statistik helt enkelt, om vi ska snacka hockeyspråk.

Efter 13 år med Ibrahimovic i blågults tävlingsmatcher finns det också ett stort underlag att bygga statistiken på.

Sportbladet tog hjälp av statistikbyrån Infostrada för att ta reda på hur det ser ut och resultatet överraskar nog de flesta.

Det visar sig nämligen att landslagets poängsnitt utan Zlatan på plan är högre (2,00) än med honom (1,69). Detta gäller såväl under ­Erik Hamrén som under Lars Lagerbäck även om skillnaden inte är lika stor under Hamréns tid.

”Vill ha med honom”

Lagkamraterna i lands­laget är övertygade om att man blir bättre med Zlatan.

– Förhoppningsvis gör han skillnaden på att vi vinner i stället för att vi kryssar. I en sådan här match vill vi verkligen ha med honom. Han kan bryta mönstret och avgöra matcher. Det är den skillnaden han kan göra, ­säger Sebastian Larsson.

Mittfältaren förstår samtidigt vad Anders Svensson menade med att Sverige inte behöver bli sämre när Zlatan slutar då mycket byggs kring honom och att en del spelare till och med kan vara lite rädda för att ta egna initiativ.

 – Vi andra måste ta vårt ansvar, för vår skull, för landslagets skull. Om vi ­bara står på planen och ­Zlatan ska göra allt blir det omöjligt för honom. Vi ­måste hjälpa honom och ge understöd.

Oavgjort utan Zlatan

Marcus Berg säger att ”livet blir lite enklare med Zlatan bredvid sig”. Men det finns också en utbredd åsikt bland experter och tyckare att spelare som Erkan Zengin och Jimmy Durmaz försöker passa Ibrahimovic för ofta.

– Ibland känner man sig som spöket Casper som springer runt där och ingen ser en, säger Berg skämtsamt.

Berg berättar också att man pratat internt i landslaget om att försöka hitta andra offensiva spelare än Zlatan.

– Ja, det har vi pratat om ibland och det tror jag att man ser. Det finns mycket ytor för andra spelare eftersom han drar på sig så mycket fokus.

Sverige fick bara 1–1 mot Ryssland hemma när Zlatan var skadad, vilket alltså ­talar emot statistiken. Men i morgon är han med.

– Jag vill vara på plan och kunna hjälpa till. Jag försöker tillföra det jag är bra på och den erfarenhet jag har, säger Ibrahimovic själv.

* Ryssland–Sverige spelas lördag 18.00 och sänds direkt i kanal 5.

ARTIKELN HANDLAR OM