Öster hade inte varit vad man blev utan honom

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

En av svensk fotbolls största ledare är död.

Stig Svensson, "Mr Öster", har lagt ned sin käpp för gott och avled tidigt på lördagsmorgonen, 90 år gammal.

Mannen bakom den vackra fotbollssagan om Östers IF, han som skapade ett allsvenskt storlag av en liten kvartersklubb i Växjö och som 1968 vann SM-guld som nykomling - något som tidigare bara Elfsborg, 1961, mäktat med och som inget lag gjort sedan dess.

Stig Svensson var den gamla typen av föreningsledare, och en sak är säker: Öster hade inte varit vad man blev och är utan denne lille knotige trävaruhandlare.

Öster blev Svenssons IF

Han plirade och log och viskade fram sina klurigheter, alltid med samma lågmälda men självklara auktoritet, och ville han ha ökad uppmärksamhet, så höjde han inte rösten - han sänkte den.

Han gjorde Östers IF till Svenssons IF, och den dåvarande fotbollsbasen Tore G Brodds benämning på hur Stig Svensson styrde sitt "Öster-rike", är kanske den bästa:

- En framsynt enmansdemokrati av bästa sort...

Om detta har Stig Svensson sagt:

- Att bli bra i fotboll har inte med demokrati att göra. Jag kunde inte alltid springa runt till tio styrelsegubbar och lyssna på vad de tyckte.

Stig Svensson var en föregångare i mycket, till exempel först med dagträning och först med skrivna kontrakt. Våren 1968 skrev Öster avtal med hela sin A-trupp. Åtta man lyfte 6 000 kronor var om året, de åtta andra 3 000. 1967 hade han lockat hem Harry Bild, uppvuxen i Värends Nöbbele utanför Växjö, från Feyenoord till sin småländska fosterjord. Samma år hade han som tränare plockat ungraren Vilmos Varszegi till klubben.

Men Stig Svensson hade också något slags övernaturlig förmåga att hitta bollbegåvningar även i sin närhet.

"I Bodabruk, Långasjö, Älmhult, Värends Nöbbele, Saxemara - överallt vaskade han fram guld ur de där steniga åkerdikena" som Aftonbladets sistasideskolumnist Carl Hamilton, själv uppvuxen i Öster-land, skrev i en hyllning till klubben, när man i november 2002 åter blev allsvenskar.

Grunden från Brasilien

1967 gick Öster upp efter tre missade kval de sex föregående åren. 1968 tog man det första av klubbens fyra SM-guld.

Man spelade en teknisk fotboll, och grunden till detta lades tolv år tidigare. 1956 hade Flamengo från Brasilien besökt Värendsvallen. När Östers ordförande Stig Svensson gick hem lär han vänt han sig om och sagt:

- Så skall Öster spela!

Öster tog SM-guld 1968, 1978, 1980 och 1981 och vann Svenska Cupen 1977, det var den senare upplagan som Stig utsåg till Tidernas Öster. Den med Bosse Johansson som tränare, med sonen Tommy som lagledare och med spelare som Kalle Björklund, Teitur Thordarsson, P-O Bild, Peter Nilsson, Jan "Lill-Damma" Mattsson samt tvillingarna Andreas och Thomas Ravelli.

- Öster har aldrig haft ett bättre lag, betygsatte Mr Öster efter guldet 1981.

Dynastin Svensson i Öster saknar motstycke i svensk fotboll. Inte bara sönerna Tommy och Peter utan också svärsönerna Kalle Björklund och Karl-Axel Blomqvist. Plus nästa generations Jocke Björklund med flera...

Hur kunde generation efter generation lyckas så bra i en ändå så konkurrensutsatt miljö?

Stig Svensson brukade skylla på sin far Carl August.

Hans memoarer kom ut 1994.

Titeln var som Stig Svenssons eget valspråk: "En match i taget".

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.