Portugal-Holland 2-1

FOTBOLL

(1-0)

Mål: 1–0 (26) Cristiano Ronaldo (Deco), 2–0 (58) Maniche (Ronaldo), 2–1 (63) självmål (Giovanni van Bronckhorst).

Varningar, Portugal: Cristiano Ronaldo, Nuno Valente, Luis Figo. Holland: Marc Overmars, Arjen Robben.

Domare: Anders Frisk, Sverige.

Publik: 46 679.

Matchen

Holland var precis lika blekt som mot Sverige i första halvlek. Med en andra forward (Makaay) blev de vassare, men det var ändå Portugal som hade det mesta och bästa av spelet. Maniches bomb borde varit slutpunkt, men ett nytt märkligt baklängesmål skapade oro – och Scolari vågade inte vänta ut oron. Holland pressade, men det var för sent, för lite.

Friskt vågat

?men inte så mycket mer än hälften vunnet för domaren i går. Anders Frisk blåste någon gång när han borde avvaktat, och stämningen blev irriterad. Knappt godkänd insats, hans sämsta i EM.

Döda spöken

Holland dödade sitt straffspöke mot Sverige. I går var det Portugals tur att driva ut demoner. För första gången på fyra försök har de vunnit en semifinal i ett VM eller EM.

Portugal

Defensiv

Mycket bra insats av Ricardo, och Maniche var formidabel i båda riktningar, men de hamnar illa till emellanåt.

Offensiv

Maniche är dynamon i laget med fina löpningar i djupled. Figo bra så länge han orkade , Ronaldo ett ständigt orosmoment – men Portugal saknar fortfarande en striker i form.

Förbundskapten

Pauleta fick chansen från start, var väl varken bättre eller sämre än Nuno Gomes. Annars är det svårt att anmärka på Scolaris coachning; laget hade allt under kontroll fram till 2–1, då bytte han snabbt in Petit. Rätt val.

Holland

Defensiv

Sårbart i djupled, och sällan har man väl sett Jaap Stam så virrig och osäker. Van der Sar lysande igen, och Davids slet hårt för att täta mittfältet. Missade markera på hörnor.

Offensiv

Den ende som var nära att skapa något före paus (Overmars) byttes ut. Med två anfallare fick Holland mer tryck, men inte tillräckligt. Bara ett enda avslut på mål säger allt.

Förbundskapten

Advocaat har gjort sin sista match, allt annat är en sensation. Petade van der Meyde (rätt), men varför plockade han av pigge Overmars? Aktiv coachning i andra lyfter betyget.

Simon Bank, Jennifer Wegerup