Umeå IK:s fantastiska resa mot toppen

Publicerad:
Uppdaterad:

Målet på sikt är ett helprofessionellt lag

HJÖRRING, DANMARK

Det började med förlust i den allra första matchen på en grusplan i Nordmaling.

18 år senare är Umeå IK bäst i Europa.

- Målet på sikt är ett helprofessionellt lag som ständigt ska vara med i toppen, säger lagledaren Roland Arnqvist.

Roland har varit med på hela resan. Ända från starten 1985, när han tillsammans med en annan ledare plockade ihop ett gäng tjejer som debuterade i division fyra, Västerbottensserien.

- Minns att vi blev trea i serien. Året efter vann vi.

Några långsiktiga mål eller någon genomtänkt strategi fanns inte då.

Tidigt med kontrakt

Strax innan varje ny säsong kollade Roland upp vilka spelare som kunde och ville spela. Och så körde man på.

- Men så småningom tröttnade vi på att spelare bara försvann utan att meddela varför och vi började därför med kontrakt redan när vi var i division tre i slutet av 80-talet, minns Roland Arnqvist.

Då skrev lokalpressen att: "Umeå IK missat att slaveriet avskaffades för mer än hundra år sedan".

- Vi var tidigt ute med kontrakten. Det handlade inte om ekonomi utan om att vi ville kunna ställa krav på varann. Den attityden och känslan finns kvar i dag när vi pratar om "UIK-känslan" och är en av faktorerna bakom våra framgångar.

Skör tråd

1990 var laget favorit i division två. Men åkte ur serien.

- Då balanserade vi på en skör tråd. Besvikelsen var enorm och det var nära att vi lade ner verksamheten. Vi hade ett krismöte på hösten men bestämde oss för att fortsätta, minns Roland Arnqvist.

1993 kom nästa prövning.

Umeå IK hade tagit klivet upp i division ett och mötte i den sista matchen stadens dittills helt dominerande lag, Umeå Södra FF.

Med 2-2 lyckades UIK klara sig kvar i serien på Umeå Södras bekostnad och maktskiftet i Umeå var ett faktum.

Ekonomisk kris

Nästa kris kom 1996. Då hade laget under sin första allsvenska säsong bara lyckats skrapa ihop tolv poäng, men försatt fotbollssektionen i ekonomisk gungning genom att gå back med 100 000 kronor i en budget på 700 000.

- Spelartruppen höll nog allsvensk klass, men det gjorde inte organisationen. Vi bestämde ändå att vi bara skulle ner i ettan ett år och vända. Det lyckades - annars hade vi inte suttit här idag, konstaterar Roland Arnqvist.

Sedan dess har det mesta bara pekat uppåt.

Efter tre raka SM-guld är Norrlandsklubben nu också bäst i Europa - efter sammanlagt 7-1 mot danska Fortuna Hjörring i finalen i Uefa Women's Cup.

Heltidsproffs

Och Roland Arnqvist är övertygad om att hans och Umeå IK:s fantastiska resa kommer att fortsätta.

Klubbens omsättning ligger i dag på sju miljoner kronor årligen och om några år räknar Roland Arnqvist med att Umeå IK:s spelare är helprofessionella.

- Innan dess måste vi ha en omsättning på 15-20 miljoner, men damfotbollen är fortfarande i ett väldigt expansivt skede, så det behöver inte vara så långt borta. Antalet tv-minuter har närmast exploderat och de senaste två åren är vi det svenska lag som synts mest i de markbundna kanalerna.

- Vi kommer att stöta på motgångar, men nu är den tunna tråden bred som en planka. Det känns som om vi bara börjat vår vandring. Konkurrensen kommer att öka men med hårt jobb ska hålla oss kvar i toppen.

Thomas Eriksson/TT

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.