Panel: Så kommer Fredrik Ljungberg klara sig i Celtic

1) Vad ska Ljungberg göra i Celtic?

FOTBOLL

2) Platsar han?

3) Hur sugen är du på att följa en 33-åring som stod på topp 2002?

✓Erik Niva

1) Återinträda i någon form av rampljus. Den insikt som slagit honom hårdast i USA är hur bortglömd man blir i stora fotbollsvärlden. Ljungbergs världsbild är från London och där är skotska ligan 18 gånger mer exponerad än den amerikanska.

2) Ja, det är en av de sämsta upplagorna av Celtic på flera årtionden. Dessutom är spelartruppen ganska ung och oerfaren. De saknar den internationella spelskickligheten som han besitter. Han platsar. Det finns ett värde för Celtic om han skriver på.

3) Betydligt mer sugen än när han var i Chicago. Vi ska inte glömma bort att Celtic är en stor klubb som har slumrat till lite, men fortfarande har den sovande jättens kraft. Jag menar inte att Ljungberg kan väcka jätten, men han är i en betydligt mer kittlande omgivning. Han går från något ganska ointressant till något någorlunda spännande att följa.

✓Peter Wennman

1) Tydligen en hel del, om man väljer att tolka Neil Lennons uttalanden på det viset. Vi ska inte rusa i väg och tro att saken är klar, i dagens läge är det så mycket som måste klaffa (pengar, kontrakt, agenter...) och Freddie är fortfarande så high profile att han inte flyttar till Glasgow för att han gillar säckpipor. Men det ligger nåt i det här, absolut, eftersom Celtic känns som en idealisk klubb att avsluta (?) en fin karriär i. Han kan rentav närma sig kultstatus igen i en liga som lämnar en del i övrigt att önska.

2) Klart han skulle. En skadefri och vältränad Ljungberg, som ger fan i att ramla i varje närkamp, går in i ett mittenlag i Premier League i dag. Jag har sett Celtic tillräckligt mycket för att inse att han skulle vara en tillgång.

3) Jag har verkligen inget emot att följa svenska fotbollsstjärnor på de brittiska öarna. Jag önskar vi hade fler. Det vore en fin anledning att åka till Glasgow och äta Oyster Rockefeller på Oyster Bar, de godaste jag nånsin ätit. Och, framför allt: det där med 33-åring ska vi inte haka upp oss på. Förr i världen var 30 en ålder där många fotbolls- och hockeystjärnor la av. I?dag, med förnuftig kost och vetenskapliga träningsmetoder, håller fysiken mycket längre. 35 är det nya 30, kan man säga.

✓Stefan Alfelt

1) Hålla drömmen om att vara en del av den absoluta världsfotbollen vid liv några år till och samtidigt ha förbaskat kul. Rangers och Celtic snuddar vid Europatoppen då och då och publikintresset är grymt. Finns sämre ställen att avsluta med flaggan i topp på.

2) Om fötterna hänger med. Freddies styrka har alltid varit speeden. Han är 33 år nu. Spelintelligensen finns kvar. Rutinen är enorm. Han vet vad han har kunnat prestera och vet hur han ska göra det igen – men allt hänger på om fötterna hänger med. Gör de det är han bättre än resten av Celtics offensiva spelare.

3) Väldigt sugen. Har alltid avskytt åldersfixering eftersom den i praktiken innebär slöseri av kunnande. I dag kan man spela toppfotboll till 40-årsåldern om man sköter kroppen rätt. Ljungberg är målmedveten. Säger inte Zlatan nej kan vi nog till och med få se en landslags­comeback.

Sportbladet