Skrek ”domarjävel” – AIK anmäls också

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

”Klimatet i svensk fotboll har förändrats”

Foto: BILDBYRÅN

Efter den historiska domen mot Djurgården för kränkande ramsor kommer nu nästa anmälning.

AIK utreds nu av Disciplinnämnden för tre händelser i samband med matchen mot Helsingborg den 16 maj.

– Det känns märkligt att vi kommit till en nivå när anmälningar mot klubbarna sker för saker som funnits på läktarna i 60-70 år, säger AIK Fotbolls ordförande Johan Strömberg till Sportbladet.

AIK informerades på onsdagsmorgonen att de är föremål för en utredning av Disciplinnämnden. Ärendet gäller tre händelser i samband med segermatchen mot Helsingborg i mitten av maj.

”Det är märkligt”

Klubben har anmälts för att klacken haft en banderoll med texten ”En jävinstans med beslut utan substans – Disciplinnämnden”, skanderat ”SVFF fotbollsmördare” och vid flera tillfällen skrikit ”domarjävel” mot domaren Michael Lerjéus.

– Det känns som vi är på väg att få ett förändrat klimat i svensk fotboll om vi ska lägga tid och energi på den här typen av anmälningar. Att få anmälningar mot oss för vad som skriks på läktaren är märkligt, säger AIK Fotbolls ordförande Johan Strömberg.

Djurgården bestraffades med böter för de kränkande ramsor som skreks mot domaren Martin Hansson i mötet med Malmö. Johan Strömberg riktar nu stark kritik mot den nya typen av bestraffningar.

– Det är inte ovanligt när vi spelar att motståndarklackarna skanderar Solna-tattare. Sträcker man det ännu längre kan man ju skicka in anmälningar när folk skriker AIK-jävel eller bondjävel. Alla är ense om att det är tråkigt att det skriks olämpliga saker men om ”domarjävel” ska straffas känns det som vi är på väg in i en märklig process.

”Funnits i 60-70 år”

– Det känns mycket tråkigt att vi kommit till en nivå när anmälningar mot klubbarna sker för saker som funnits på läktarna i 60-70 år eller kanske ännu längre.

Vad kan ni göra för att stoppa det här?

– Alla klubbar gör ett oerhört stort jobb och lägger en stor energi för att få en bättre miljö på läktarna. När det handlar om pyroteknik kan vi försöka hålla sakerna utanför genom visitering med mera men att förhindra att folk skriker saker på läktarna blir väldigt, väldigt svårt.

– När spelarna far ut mot domarna och får varningar kan ju detta också leda till anmälningar enligt den process som nu sker. Då blir det ett disciplinärende och ett bestraffningsärende. Jag vet inte hur långt man ska sträcka det här men det känns väldigt, väldigt trist att vi ska lägga energi på den här typen av ärenden.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN