Laul: Det behövs färre och fasta speldagar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-14

Kan vi tänka oss att gå på fotboll i kväll?

Klart vi kan.

Problemet är inte att fredagar blir ordinarie speldag i allsvenskan 2011.

Problemet är att alla veckodagar är ordinarie speldag.

Följ ämnen

Nytt till årets allsvenska är att varje omgång innehåller en fredagsmatch. Först ut är Syrianska–Örebro fredag 8 april. Sedan rullar det på med Djurgården–

Malmö FF, Helsingborg–Syrianska och så vidare.

Grundfrågan – varför allsvenskan plötsligt ska spelas på fredagar – verkar klubbarna inte ha pratat ihop sig om.

Sportbladets enkät med samtliga klubbledare avslöjar att förvirring råder.

– Är det på sommaren kan det hända att det kommer mer folk, om det är bra väder, säger Gefles ordförande Leif Lindstrand.

– Fredagar är kanske dåligt på sommaren, menar Peter Hunt, ordförande IFK Norrköping.

Hur ska ni ha det?

För egentligen handlar fredagsmatcherna inte alls om att locka mer publik.

Tomma företagsloger?

– Det är ett önskemål från TV-bolag som Svenska Spel tycker är bra och som klubbarna har accepterat, säger Tommy Theorin, generalsekreterare för intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef).

I ett bredare perspektiv tycker storklubbarna att fredagar och helgdagar är dåliga speldagar för hemmamatcher eftersom företagslogerna då riskerar att stå tomma. Bland mindre klubbar med sämre arenor är det mer accepterat med helghemmamatcher och då även fredagsfajter.

Ur ett supporterperspektiv är det inga problem att gå på fotboll en fredag, det kan till och med vara ganska kul att starta helgen med tre poäng och ta det vidare därifrån. Däremot är spelschemat för 2011 (den halva som har spikats) ett bakslag såtillvida att alla veckans dagar är speldagar.

I stället för en utveckling mot färre och fasta speldagar är samtliga veckans sju dagar utnyttjade redan i omgång fyra. Med otyget en ständigt haltande tabell som följd.

Speldagsröran beror på klubbarnas och polisens olika önskemål, det europeiska cupspelet samt att tre olika TV-kanaler (TV4, SVT och Canal plus) och storsponsorn Svenska Spel ska ha sitt.

Olsson har en del att jobba med

Extra intressant är oredan om man väger in att Sef under 2010 anlitade organisationskonsulten JKL för dyra pengar för att ta fram en åtgärdsplan där visionen är att allsvenskan ska vara Nordens bästa liga senast 2020.

Som projektledare anställdes förre Uefa-VD:n Lars-Christer Olsson, 60, och den viktigaste punkten på hans dagordning i det inledande skedet är att få klubbarna att dra åt samma håll. Eller ”åtgärda obalanser i verksamheten” som det heter på utredningsspråk.

Meningsskiljaktigheterna kring vilka dagar allsvenskan egentligen bör spelas på och varför visar att Olsson har en del kvar att jobba med.

Följ ämnen i artikeln