Här ska Sverige anfalla mot Australien

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Backlinjen Australiens stora svaghet: ”Vad vi har nu’”

Foto: Andreas Bardell
Full fart – åt vänster Om Lotta Schelin kör fast mot Australien kan hon alltid testa att gå till vänster, för där har Australien stora problem.

AUGSBURG. De har nummer nio och tio. De är skolade som offensiv mittfältare och anfallare.

Och utgör VM-kvartsfinalernas fumligaste backar.

– Vi har gjort dumma misstag, säger Australiens förbundskapten Tom Sermanni till Sportbladet.

Behöver ni ett sista riktmärke, Sverige?

Spring åt vänster.

Australien hade tidigare en tradition av att fostra trygga försvarare men ha större problem framåt. Sedan något år tillbaka är det tvärtom. På högerbacken förväntas de mönstra 16-åriga Caitlin Foord, som egentligen är forward. Bredvid henne spelar Servet Uzunlar som är offensiv mittfältare.

Thomas Dennerby har sett deras svajiga VM-öppning.

– Anledningen att Australien släppte in något lättare mål hänger ihop med att man spelar i en position som man inte är hundraprocentigt van vid. Man har inte nött in varenda moment gång på gång, säger förbundskaptenen och lägger till att mittbacken Uzunlar stundtals ser malplacerad ut.

– Är det en offensiv spelare har du alltid ett offensivt tänk. Hon blev av med bollen en gång när hon dribblade som sista spelare.

Bytte inför VM

Den svenska observatören Calle Barrling berättar att Australien har korrigerat sitt mittbackspar inför VM. Servet Uzunlars företrädare ansågs för långsam och byttes bryskt ut.

– Plötsligt tyckte lagledningen att Unzular ska få en annan roll. Det lyser igenom ibland att hon är bättre offensivt. Över huvud taget är hela laget bättre offensivt än defensivt, säger Barrling.

”Offrade erfarenhet”

Sportbladet tar upp saken med Australiens förbundskapten Tom Sermanni. Hans försvarstal är bara halvhjärtat. I stället medger han att backbytet har medfört problem.

– Vi offrade lite erfarenhet. Det som båda våra mittbackar är bra på är att de är rörliga och snabba. Vi har inte storleken och fysiken som resten av lagen har, men det här är vad vi har i nuläget, säger han.

Frågan kan vara dum, men är du avundsjuk på Sverige?

– Ja. Jag tror de mittbackar vi har kommer bli väldigt bra internationella spelare. De är bra, men ge dem mer tid så kommer de bli bra. Just nu har vi ertappats ett par gånger, men inga lag är perfekta.

Publicerad: