Formen nu spelar ingen roll - allting börjar i juli

FOTBOLL

För en hårdsatsande klubb som Djurgården borde spelet mot Gais oroa.

Men det spelar ju ingen roll. Allsvenskan startar i mitten av juli.

Det vi bjuds på nu känns mest som en illa genomförd försäsong med dåliga planer, dåligt spel och dåliga spelare.

Gais var bäst. Skapade mest, även om de flesta av skotten utifrån tog rakt i magen på Djurgårdens store målvakt Pa Dembo Tourray.

Målfarlige James Keene agerade mer framspelare som med sin känsliga första bollmottagning snabbt fick koll på boll och kunde hitta öppnande passningsvägar. En riktigt bra målchans fick han själv men halvträffen med vänsterfoten räddades med en benparad av utmärkte Pa Dembo Tourray.

Som utöver det svarade för matchens prestation med en enhandsräddning på Jóhann Gudmundssons giftiga skott rakt framifrån.

Bollokänslig brasse

Pa gjorde några kanonräddningar till och höll dessutom på att göra mål med en enorm utspark. Tveklöst matchens lirare i en lirarefattig match.

Thiago Quirino da Silva, då!?

En 14-miljonersbrasse utan speed och utan teknik!?

Trodde knappt ens att det fanns så bollokänsliga brassar. Quirino fick inte många vettiga bollar, men de han fick studsade ifrån honom.

Prislappen är ett bekymmer för Kjell Jonevret.

Som tränare blundar man aldrig helt för stora förväntningar på spelare som tillförs sin trupp även om man inte kan veta om förväntningarna måhända är byggda på luft.

Att Mattias Jonson fick stiga av på grund av sina allergiproblem blev väldigt negativt för Djurgården eftersom den blivande VM-spelaren hade börjat klart bäst av utespelarna.

Experimentet med Tobias Hysén centralt i mittfältet är, erkände Jonevret, ett försök att återskapa den form som gjorde Hysén till guldvinnare i fjol.

Med mycket bollkontakt i mitten av mittfältet ska han få tillbaka känslan för att sen åter stiga ut på den offensiva vänsterkant där han är som vassast.

Det lyckades sisådär mot Gais.

Hysén tillhörde sitt lags bättre men djupledsattackerna kom aldrig riktigt även om Tobias från en mittposition egentligen har fler möjligheter att rycka loss. Som typ Andreas Johansson gjorde när han spelade i Djurgården.

Idiotiskt med vår-höst

Med poängen, Hammarbys förlust och en eventuell AIK-seger i kväll över Elfsborg spelar som sagt själva utförandet av matchen i går inte någon roll överhuvudtaget.

Säsongen 2006 visar tydligt på det fullständigt idiotiska i att vi har behållit en vår-höst-säsong i otakt med större delen av övriga världen. Med höst-vår hade vi precis som alla andra fått ett naturligt avslut innan VM-slutspelet och påbörjat en helt ny serie när VM är över.

Nu får vi en försäsongsturnering där det gäller att tappa så lite poäng som möjligt i förhållande till sina huvudkonkurrenter för att i höst starta om med i vissa fall nästan helt nya lag.

Pigg nykomling

Vilken form eller brist på form som lagen visar upp nu i vår säger ingenting om vad som sker i höst.

Gais fick en tung skada i Rickard Ekunde vars muskelbristning omöjliggör spel i de återstående vårmatcherna. Ett stort avbräck men Roland Nilssons lag är en pigg nykomling.

Nyförvärven Keene, Ekunde och mittfältaren Khari Stephenson är klasspelare.

I går gillade jag dock lagkaptenen Fredrik Lundgren bäst. Så framgångsrikt arbetsam och klok i sitt spel.

Och så målskytt på det.

Bra jobbat.

Läs mer om allsvenskan:

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM