Fotboll

Tyskland firade nytt mästerskapsguld i kväll

FOTBOLL

Norsk finalförlust med 1–3

Hon gjorde det som Marika Domanski Lyfors inte fick göra.

Tina Theune-Meyer tackade för sin tid som förbundskapten och avslutade med guld.

Genom 3–1 mot Norge tog Tyskland sin fjärde raka titel i damernas fotbolls-EM.

Tidernas mest framgångsrika förbundskapten hade drömt länge om just ett sånt scenario – att få avsluta landslagskarriären på det podium där hon stått överst så många gånger förr.

Efter segern mot Norge i söndagens EM-final blev det verklighet.

Tyskland vann den titel som många hade tippat att de skulle ta hem – och Theune-Mayer fick ytterligare en guldmedalj för sitt prisskåp. Ett prisskåp som år för år blivit mer och mer packat av medaljer.

VM-guld och sex EM-titlar

Sedan Theune-Meyer inledde sin coachkarriär i det tyska damlandslaget har 51-åringen från Kleve vunnit det mesta som går att vinna. Undantaget är OS, där det ”bara” blivit två brons, 2000 och 2004. Men på VM- och EM-nivå är meriterna talande:

1995 ledde hon Tyskland till VM-silver.

I VM 2003 blev det guld.

Dessutom har hon sedan tidigare fem EM-guld (1989, 1991, 1995, 1997 och 2001) att lägga till den titel som tyskorna säkrade på söndagen.

– Jag har alltid haft bra spelare att välja bland, säger hon efter finalsegern mot Norge.

– Vi har alltid haft fantastiska lag, och bakom dem finns ett ledarteam som har jobbat tillsammans i många år, som tänker på samma sätt och har liknande idéer. Jag tror att det är anledningen till att vi har lyckats så bra.

Prinz avgjorde

I söndagens EM-final insåg Theune-Meyer att tyskorna var på väg att spela hem ytterligare ett guld när Anja Mittag styrde in 1–0 i den 22:a minuten och Renate Lingor lobbade in 2–0 två minuter senare.

Norge reducerade till 1–2 genom Dagny Mellgren i slutet av första halvlek och fick sedan ett mål bortdömt efter en hårfin offside. Istället sköt skyttedrottningen Birgit Prinz in sitt tredje EM-mål, fram till 3–1, efter drygt en kvart av andra halvlek.

Då kom guldkänslorna.

– Genom hela turneringen har jag känt att vi haft goda chanser att vinna, men när Birgit gjorde mål kände jag att vi verkligen kunde gå hela vägen.

Precis som svenska kollegan Marika Domanski Lyfors kommer Theune Meyer nu att kliva ner på U21-nivå och jobba med att ta fram nya spelare. Tyskland har haft det äldsta laget i årets EM, men den avgående förbundskaptenen är inte orolig:

– Vi har en bra organisation inom tysk fotboll och har många bra spelare som är på väg uppåt.

Sportbladet - TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!