Eriksson sågas efter 3-1-segern: "Ingen aning vad han sysslar med"

FOTBOLL

MANCHESTER

I Good Old England är allt som förut.

Och ändå inte.

Jag ser inga kappor som fladdrar i vinden.

Du vet ju var du befinner dig när nya vittnen träder fram i Prinsessan Diana-fallet, när Nick Faldo ligger i skilsmässa, när maten på även den dyraste lyxkrog är så usel att kocken borde pryglas, när en svensk kallad Sven sågas efter en förlust - och hyllas efter en seger.

Så vad har hänt här?

Jag går igenom tidningarna efter Englands 3-1 mot Ungern i tisdags och upptäcker att Sven-Göran Eriksson fortfarande sågas av de ledande krönikörerna.

Det är intressant. Det är ovanligt.

Kappvändare är vi allihop i den här branschen, ty verkligheten ändras från dag till dag, men det brukar finnas en gyllene regel i brittisk sportpress:

Vid seger: hylla.

Vid förlust: såga.

De avskyr verkligen

I dagens drakar finns mängder av positiva stories om den mäktige Steven Gerrard, om Peter Crouchs inhopp, om David Beckhams högerfot, om Jamie Carraghers första halvlek.

Men Svennis är fortfarande var mans niding, som det heter.

Fotbolls-England verkar verkligen avsky honom.

Observera då att Drevet inte kan sparka svensken längre, eftersom han redan fått kicken. Kritiken mot Svennis ledarskap handlar i stället om direkt fotbollstaktiska analyser, om hans sätt att matcha landslaget.

De stora krönikörerna anser det vara en skandal att Svennis, efter fem års planerande för VM 2006, fortfarande experimenterar med uppställningen - nio dar före turneringen. Och det har de givetvis rätt i.

Jag läser omdömena om Svennis, dagen efter Englands femte raka segermatch:

"Han har ingen aning om vad han sysslar med". (Steven Howard, The Sun).

"Går det bra i VM är det inte tack vare Sven, utan trots Sven". (Paul Joyce, Daily Express).

"Utan tid, utan idéer - men med många problem". (Martin Lipton, Daily Mirror).

Hans system, 4-1-3-1-1, var genant att beskåda" (Brian Woolnough, Daily Star).

Han har ingen lösning på problemet med Michael Owen" (Henry Winter, Daily Telegraph).

Alldeles snett ute

Fullständigt lysande i sin elakhet är årets sportjournalist i England, Daily Mirrors Oliver Holt, som liknar Svennis vid ett barn som med bindel för ögonen försöker sätta en svans på en åsna. Han sågar Svennis i så briljanta formuleringar att jag blir avundsjuk.

När det gäller Svennis val av Owen Hargreaves som VM-spelare - och mittfältare mot Ungern - skriver Holt:

"Om Hargreaves är svaret - vad i hela friden är då frågan?"

Själv kan jag så här en dag senare tycka att jag möjligen var för positiv mot Svennis och England efter matchen på Old Trafford. Jag hör från Sverige att Lars Lagerbäck och några av spelarna inte alls var lika imponerade. Och det är ju kanon att höra.

Men det kan också ha att göra med vilka förväntningar man har från början.

Jag har länge ansett att Trio med Bumba - Dancing Sven, Dragspels-Tord och Steve McClaren (näste manager, otroligt nog) -  varit alldeles snett ute. Varpå det alltså blev en riktigt bra insats mot Ungern.

Det enda som bekymrar mig nu, när jag sett alla repriser på tv:

Min favorit Steven Gerrard, som säger att han hatar filmningar och valdes till årets bäste yrkesman av kollegorna i ligan, filmade till sig en straff mot Ungern. Det var solklart fusk. Det känns för jävligt när en idol faller från sin piedestal.

Peter Wennman