Ännu en mirakelvändning - Sportbladet kan avslöja varför

Foto: 22 juni 2004 89 minuten och Mattias Jonson har precis tryckt in Sveriges kvittering mot Danmark i EM. Bara på de senaste tre åren har Sverige vänt fyra viktiga matcher i slutskedet – med hjälp av en stor mental kapacitet.
FOTBOLL

Hippocampus.

Där hittar vi en förklaring till svenska landslagets förmåga att vända de stora matcherna i slutminuterna.

- Det är unikt för det här landslaget, säger idrottspsykologen Johan Plate, som jobbat med spelare som Marcus Allbäck och Teddy Lucic.

Miroslav Klose nickar in 1-0 bakom Andreas Isaksson redan efter åtta minuter på lördag.

Mardrömsstart?

Nej, lugn.

De svenska spelarna har sitt hippocampus fyllt med positiva bilder av klassiska vändningar i slutminuterna: Ungern i VM-kvalet 2005, Italien och Danmark i EM 2004, Turkiet och Moldavien i VM-kvalet 2001.

- Det är unikt för det här landslaget. Det är ingen tillfällighet att det här laget vänder matcher om och om igen. De har gjort det förut. Hjärnan vet att det går och spelarna vågar tro att det är möjligt, säger idrottspsykologen Johan Plate.

Bollplank

Han jobbade nära spelare som Marcus Allbäck, Teddy Lucic och Mattias Jonson under sin tid i U21-landslaget 1994-97 och var därefter bollplank till Tommy Söderberg fram till och med EM 2004.

- När England gjorde 2-1

-målet tog det inte lång tid innan svenskarna var på tårna igen. Hade man blivit kvar i ett läge där man förbannat ödet och tyckt synd om sig själva hade man inte varit i närheten av en kvittering. Det handlar om att ha en kort refokuseringstid.

Medvetenhet

Varför har det svenska laget en så kort refokuseringstid?

- Därför att de är medvetna om det och har pratat om och lyft upp det. Det är viktigt att "bita huvudet av skam" inom en minut. Därefter sätter sig den negativa bilden i hippocampus, området i hjärnan där alla ens bilder, tankar och känslor lagras från det att man föds till man dör.

Inga negativa tankar

- Det räcker att någon kommer fram och säger "Kom igen nu, Henke! Bra Allbäck, nu vänder vi!".

Svenska landslaget har inte bara en förmåga att tränga undan negativa tankar utan har också fyllt sina hippocampus med massor av bilder av lyckade upphämtningar och avgöranden i slutminuterna.

- Det är jätteviktigt att ladda ner bilder på ett positivt sätt, säger Plate.

Direkt efter slutsignalen mot England sa Henrik Larsson:

- Vi visade än en gång att vi är svårslagna. Vi ligger under både en och två gånger.

Nu vet vi, och Henke själv, vad det var han egentligen pratade om - hippocampus!

Klassiska avgöranden i slutminuterna under Lasse Lagerbäcks förbundskaptenstid

Läs också: