Nu vet man att vi finns - England har respekt

FOTBOLL

BADEN-BADEN

Det är slut på bullshit-snacket.

Slut på artiga fraser som "Sverige är ju alltid ett disciplinerat lag" fast ingen kunde namnet på en enda svensk spelare.

Nu vet England att Sverige finns.

England kan peka på en karta och säga "där ligger Malmö, är det inte där Ibrahimovic är född?"

Vet inte exakt när engelsmännen höjde ett ögonbryn och började respektera en liten nation lite snett uppåt till höger, åt nordost till, för mer än bara Abba, Björn Borg och Ulrika Jonsson (nåja).

Kan inte riktigt spåra den dag då England också begrep att Sverige kan spela fotboll.

Man skulle kunna tro att det sammanföll med Sven-Göran Erikssons ankomst som förbundskapten år 2001, men det stämmer inte riktigt.

När vi möttes i Dödens Grupp i Japan 2002 (1-1) var det fortfarande så att Sverige sågs som en liten okänd irriterande släkting på långt håll, en sån som bara dyker upp på bröllop och begravningar och som man aldrig minns namnet på.

Niclas Alexandersson gjorde mål den gången och efteråt fattade de engelska journalisterna ingenting. Alexandersson? Den där oduglige i Everton?

Personligen tyckte jag Drevets nonchalans var djupt förolämpande, eftersom Sverige i alla fall tagit VM-brons 1994. En turnering som England inte ens kvalade in till.

De älskade 5-0-slakten

Nu har det gått fyra år och däremellan har alltså nånting hänt.

Det kan ha varit EM i Portugal 2004, då England älskade den svenska 5-0-slakten av Bulgarien (Henrik Larsson!) och Zlatans klackmål mot Italien.

Det kan ha varit den ständiga exponeringen av just Henke och Zlatan och framför allt Fredrik Ljungberg i brittisk fotbolls-tv.

Det kan också ha varit det ständiga tjatet om Sveriges 38 år långa förlustfria svit mot England.

Jag vet inte, men i går satt en stjärna som Steven Gerrard på en presskonferens och sa:

- Vi har grym respekt för svenskarna...det är så svårt att spela mot dem. De har stora individuella stjärnor. De kommer att attackera oss för att försöka vinna matchen och förhoppningsvis hjälper det oss till bra kontringsmöjligheter...

Det lät äkta.

Det lät lika respektfullt som när Beckham, Lampard och andra engelska supermiljonärer talat om Sveriges landslag på sistone.

SÅ jädra bra är vi inte

Själv märker jag det också från min position mitt i Drevet. Journalisterna kan numera rabbla upp den svenska laguppställningen utan vidare och talar om oss som om vi vore ett superlag.

Det är faktiskt så jag får bromsa lite och säga:

- Vänta här nu, SÅ jädra bra är vi faktiskt inte.

Vet inte vad jag vill säga med det mer än att det känns...tillfredsställande. Att vi till slut lyckats banka in i engelska skallar att vi faktiskt kan lira boll.

Kan knappt bärga mig till matchen på tisdag. Jag tror Sverige kommer att göra en kanonmatch!

???

Svennis började fråga ut mig om Zlatans skada i går, men med judasstämpeln i pannan kunde jag ju inte säga mer än vad...ja, alla redan vet.

???

Träffade för övrigt Svennis agent Athole Still i går, han som var med på den berömda shejk-trippen, och som vanligt hade han fantastiska minnen av Sverige.

- När jag var journalist och bevakade sim-EM i Jönköping 1983 var flickorna där så fantastiska att jag fick vila upp mig lång tid efteråt, sa han.

Kapten Blods bjudningar

Själv måste jag lägga in mig på Tallmogården när jag kommer hem om inte gamle Kapten Blod, Terry Butcher, slutar bjuda på öl varje gång han ser mig. Butcher är mannen som dribblades bort två gånger (!) av Maradona under det där berömda slalommålet 1986 och han älskar att prata om det.

???

Och i Drevet var det lugnt i går, eftersom de flesta hade ledig lördag. Eleganten satt ändå på rummet och skrev på en kommande bestseller om Steven Gerrards liv. Den boken kommer att bli precis hur jävla bra som helst. Gerrard har öppnat sig totalt för Eleganten som bara gnuggar händerna och blinkar hemlighetsfullt.

Peter Wennman