FiorenToooni!

FOTBOLL

Sportbladet berättar historien om Luca Toni - målkungen hela Italien talar om: "Värd allt"

Från fotbollens bakgård till toppen av skytteligan i serie A.

Fiorentinas Luca Toni har gått den långa vägen.

- Jag har inte fått något gratis, säger han.

Foto: HET UTANFÖR PLAN OCKSÅ Efter Tonis målsuccé har också hans privatliv blivit av intresse för den italienska pressen. Anledningen är Marta Cecchetto, en 29-årig fotomodell som sedan länge är Tonis flickvän. De träffades på ett disko. "Vi träffades för sju år sen när Luca spelade i Fiorenzuola i serie C1 och ingen visste vem han var. Så jag tog honom inte för att han var känd. Tvärtom var han en otursgubbe på den tiden. Men jag har stöttat honom genom allt, berättade Marta när hon och Luca poserade ihop i "Super Men". De två är nu ett av Italiens hetaste par.

"FiorenToni", "Tonigol". Kärt barn har många namn och just nu är ingen Fiorentina-fansen så kär som Luca Toni. I går blev han matchvinnare när "Viola" på hemmaplan slog Cagliari med 2-1.

- Nu ligger vi trea i ligan, det hade få väntat sig men vi vet vad vi kan, säger Luca Toni till italiensk tv.

Han vände matchen när Cagliari tog ledningen med 1-0 genom Suazo. I andra halvlek kvitterade Toni först och spelade sen fram till danske Jörgensens segermål. Toni leder skytteligan med tolv gjorda mål på tio matcher.

Efter hans mål i går hyllade Fiorentinas president Andrea Della Valle anfallaren som är guld värd för hans klubb.

- Toni är på väg att bli en av de farligaste i Europa, jag tycker att han kommer före Gilardino och Iaquinta, säger Della Valle.

Blev inte erkänd tidigare

28-årige Luca Toni njuter nu äntligen frukterna av många och långa år utav hårt arbete och inte så få motgångar.

- Det har varit så många som inte trodde på mig. Och när jag fick mitt genombrott i Palermo sa experter och journalister att det var tack vare andra, sa Toni i en intervju för en tid sen.

Ända sen Luca Toni lämnade lilla bergsbyn Pavullo nel Frignano, för serie C-klubben Modena, har han mötts av blandade reaktioner. "Giraffen", som den 1,94 meter långe ynglingen kallades, visade stor potential men levde inte upp till den. Efter en rad klubbar hamnade Luca Toni på Sicilien i ruffiga, passionerade maffiastaden Palermo.

- Då låg laget i serie B. På två säsonger gjorde jag 50 mål och var med om att ta oss till serie A och spel i Uefacupen. Sen blev jag såld, så fungerar fotbollen, det måste fansen förstå, sa Toni nyligen.

Ökar i värde hela tiden

Han hade då blivit utbuad när han spelade VM-kval med Italien på sin gamla hemstadion "La Favorita" i Palermo. Toni såldes därifrån till Fiorentina för 100 miljoner kronor och har för varje mål ökat sitt värde.

- Han är värd allt och inget, därför att han inte är till salu och därför har ett värde bara för oss, säger president Della Valle.

De violetta fansen har blivit bortskämda med att varje söndag se Luca Toni vifta med högerhanden vid örat i sin speciella målgest. Curva Fiesoles fans svarar med att sjunga hans smeknamn "Tonigol", en efterlängtad arvtagare till den store "Batigol", Gabriel Batistuta. Tröjor med Toni-tryck, för hundra kronor styck, är storsäljare i souvenirstånden i Florens vackra, turistfyllda gränder.

Även Italiens förbundskapten Marcello Lippi har charmats av Luca Tonis makalösa aptit på att göra mål - och av hans personlighet.

- Luca är en spelare som alla vill ha i sitt lag. För hans talang, för att han är en äkta "bomber" men ändå alltid tänker på lagets bästa, sa Lippi till italienska medier på senaste landslagssamlingen.

Hattrick i landslaget

Vissa menar till och med att Tonis snällhet gjort att det tagit några extra år för honom att slå sig fram i den stenhårda konkurrensen bland anfallarna.

Men efter Italiens flopp i EM 2004 tog Lippi över efter Trapattoni och satsade på nya kort. En satsning som lönade sig.

- Att göra ett hattrick har alltid en speciell smak, sa Toni efter Italiens seger med 4-1 mot Vitryssland i VM-kvalet.

"Största man kan göra"

Han gjorde tre mål och visade på nytt att han vill vara med i förstaelvan i VM.

- Att spela i "Gli Azzurri" är det största man kan göra, säger Toni.

Innan de azurblå intar Tyskland nästa år vill dock Toni vara med om att spela sitt Fiorentina till nya segrar i serie A - och själv vinna skytteligan.

Han är en man som brukar hålla vad han lovar, Luca Toni. Som när Fiorentina-presidenten tog med sin son, Leonardo Della Valle, ner i omklädningsrummet en helg.

- Jag fyller fem år, kan du göra ett mål för mig? frågade sonen sin nye idol.

Luca Toni sa ja och höll sitt löfte - han gav lille Leonardo tre mål i födelsedagspresent.

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A