”Åtta jävla ett i sista matchen”

FOTBOLL

Djurgården avslutade med grymt målkalas

8–1!

Djurgården avslutade säsongen med att bjuda publiken på årets målkalas.

– Åtta jävla ett i sista matchen, snacka om värdiga mästare! Säger tränaren Kjell Jonevret.

Guldet var klart och Elfsborg hade inget att spela för.

Luktade tråkig 0–0-match om mötet på Stockholms Stadion.

Men så blev det inte alls.

Djurgården spelade ut och gjorde fullständigt mos av gästerna från Borås.

– Det är så mycket känslor just nu, den här dagen kommer alla djurgårdare att minnas, säger Kjell Jonevret.

14 000 hade letat sig till Stadion för att hylla sina guldhjältar. Och på planen hyllade spelarna sina trogna fans.

– Hela scenariot är fantastiskt, vi ville ju så gärna avsluta med en bra match inför hemmapubliken och så blir det så här.

8–1 är den näst största vinsten genom tiderna för Dif. Bara 9–1 hemma mot Hammarby den 13 augusti 1990 är större.

Dembo målskytt

Det började redan efter 21 minuter då Jones Kusi Asare dundrade in 1–0 på passning från Tobias Hysén. Så höll det på – i 90 minuter. Bara under sista tio gjorde hemmalaget tre mål och störst jubel fick målvakten Pa Dembo Tourray som gjorde 6–1 på straff. Minuterna innan hade han räddat en straff från Elfsborgs skyttekung Hasse Berggren (13 mål). Nu sprang han med stora kliv rakt över planen och bad om att få skjuta straffen själv. Det fick han och det blev mål – igen.

Faktum är att 8–1 var klart i underkant. Dif hade mängder av frilägen och den störste målsumparen Mattias Jonson fick vänta ända till 85:e minuten innan han äntligen fick göra ett mål. Även tvåmålsskyttarna Jones Kusi Asare och Daniel Sjölund kunde ha satt ett par bollar till.

Men motståndet Elfsborg bjöd på var uselt. Som ett pojklag sprang man omkring och såg på när Dif gången på gång lekte sig igenom ett uppgivet lag. Här fanns flera landslagsspelare som inte brydde sig. Och stackars Elfsborgsmålvakten Abbas Hassan som allena stred förgäves i Elfsborgs mål.

– Jag har svårt att finna orden, det här är det värsta jag varit med om. Att förlora med 1–8 var en enorm förnedring, säger en bedrövad Magnus Haglund, tränare i Elfsborg.

– Man måste visa hjärta för alla som jobbar ideellt i Elfsborg, det gjorde inte spelarna idag.

Sikte på Europa

Djurgården siktar på att ta dubbeln och vinna Svenska Cupen mot farmarklubben Åtvidaberg den 29 oktober. Sedan siktar man mot Europa nästa år. Klubbens ordförande Bo Lundquist njöt av guldfirandet i kylan men har redan börjat arbetet för framtiden.

– Det stora målet är Europa, men vi är medvetna om att det blir svårt att nå Champions League eftersom vi är oseedade och måste vinna tre matcher mot mycket bra lag. Men Uefacupspel är också bra och vi behöver spetsa till truppen, säger Lundquist.

På vilka platser?

– Det är väl främst mittfältet som behöver spetsas till, men samtidigt är det inte lätt att hitta bra spelare. Vi måste också få klart om det är någon som lämnar klubben. Det finns intressen för Tobias Hysén och Fredrik Stenman men vi har inte fått några bud.

Johan D Lundin ([email protected]), TT

ARTIKELN HANDLAR OM