KRAV: IN MED KIM

FOTBOLL

Sandlin: Vår nye ledargestalt måste spela mot Paraguay

Foto: PLANENS KUNG - I EN KVART Kim Källström byttes in i den 82:a minuten och redan efter några minuter hade han legat bakom flera svenska jättechanser. Nu vill Sportbladets krönikör Lasse Sandlin se Källström från start i ödesmatchen mot Paraguay på torsdag.

DORTMUND

Ett lag utan en ledargestalt vinner inga matcher.

Inte heller ett lag utan vinnarskallar.

Det dröjde i 78 minuter, innan han släpptes in, han som är bådadera: Kim Mikael Källström.

Det var för sent den här gången, trots att Kim gjorde allt rätt och låg bakom åtminstone fem hyfsade målchanser.

Med Lagerbäck vet man aldrig, men allt annat än Kim från start mot Paraguay vore tjänstefel.

Det är egentligen inget fel på norrlänningar.

Men ibland är dom bara så tjuriga...

Så vem hade trott att Lasse Lagerbäck från Ånge, Gimonäs och Kilafors skulle medge att det möjligen hade varit bättre att byta in Kim Källström något lite tidigare i matchen? Till exempel redan i inledningen av andra halvlek? När man blev en man mer?

Inte jag i varje fall.

Att det rent av skulle ha varit bättre att starta med Kim Källström höll Lasse "Vi gjorde en bra match" Lagerbäck naturligtvis inte med om:

- Du vet aldrig hur det skulle ha gått med en annan startelva. Det kunde ha blivit

0-1 - eller 3-0...

Nu blev det varken 3-0 eller 0-1 utan

0-0, och mot Paraguay på torsdag i Berlin blir Lagerbäck tvungen att spela Kim Källström från start. För hans långa precisionspassningar, för hans hårda skott, för hans vinnarskalle - och för att det behövs en ledargestalt.

Förmodligen är däremot Anders Svensson nu så ur balans, att han inte längre går att använda.

Svensson störd av snacket

Som läsare av denna spalt väl känner till ser jag annars gärna en normal Anders Svensson på ena kanten med Fredrik Ljungberg på den andra och Kim där emellan. Även om vi mot T&T på högerkanten fick se lite av den Christian Wilhelmsson som gladde oss så för något år sedan.

Anders Svensson hamnade i konstiga positioner, ofta för långt bak, och hans kvalitet som passningsspelare såg vi inte mycket av.

Dessutom är Anders klart störd av diskussionen - "Kim eller Anders ?" - och när han till och med går ut och gnäller offentligt om olika tidningars omröstningar i frågan, så borde en lyhörd lagledning allt ha tagit till sig dom missljuden. Inte godkänt för Anders Svensson hos mig.

Inte heller hos Borås Tidning, vars utsände David Axelsson underkände elfsborgaren som en av två svenskar; den andre var Henrik Larsson.

Dirigentbytet på mitten kommer, men eftersom Kim Källström ännu inte gjort 90 godkända minuter i rollen, är det nog bäst att vänta med det officiella beskedet.

Annars såg jag ett tecken i publiken.

En supporter som köpt en tröja med namnet SVENSSON tryckt där bak, men någon gång under eller efter matchen hade han med tuschpenna strukit över SVENSSON och istället skrivit dit - KÄLLSTRÖM...

Aldrig har så många svenskar varit på plats utomlands för att se ett svenskt idrottslag tävla. Aldrig har så många blivit besvikna.

Synerna efteråt var som en studie i depression...

Någon trodde att det inte befunnits så många svenskar samtidigt på samma plats i Tyskland sedan de stora slagen under 30-åriga kriget.

Inte ens då kan jag berätta...

För om den siffra på 27000 jag hört skulle stämma, så var vi definitivt mer än de

19 000 (12 800 fotfolk och 6 200 rytteri) som 6 november 1632 kämpade för Sverige i "Slaget vid Lützen".

Då icke under någon Lagerbäck utan då kommenderades den svenska centern av generalmajor Dodo zu Innhausen und Knijphausen, den vänstra flygeln av Bernhard av Weimar och den högra av kung Gustav II Adolf själv.

Det gick, faktiskt, ännu sämre än mot Trinidad och Tobago.

Vi hade sparkat skiten ur dem

Zlatan bäst av våra tre världsstjärnor, trots numera 263 mållösa minuter i landslaget. Men han skapade i alla fall chanser, han sköt mest (6 skott), han träffade mål mest (3 ggr).

Så fick han också en kyss på kinden av sin mentor Leo Beenhakker.

Till sist: Dwight Yorke!

Vilket överlägset lugn, vilka millimeterpassningar, vilken fri roll!

- Sverige ska normalt sparka skiten ur oss, sa 34-åringen i Sportbladets VM-bilaga.

Med Kim från start hade vi gjort det, Dwight!

FOTNOT: Hur jag kan veta att norrlänningar är så tjuriga ibland? Jag tillhör själv släktet...

KOLLA, KIMS KVART EN KAVALKAD AV KANONER

Läs också:

Lasse Sandlin