Wesström om AIK-härvan kring Etuhu: ”Extremt smärtsamt”

Av: Michael Wagner

Publicerad:

FOTBOLL

Domen i muthärvan kring AIK faller under torsdagen.

Förra veckan satt AIK:s sportchef Björn Wesström under hela rättegången och lyssnade på vittnesmålet från sin tidigare nära vän, den nu åtalade, Dickson Etuhu.

– Det känns extremt smärtsamt att jag i detta fall är i en situation som jag inte kunnat föreställa mig, säger Wesström öppenhjärtigt i en intervju med Sportbladet.

Klockan 11.00 under torsdagen meddelar Stockholms tingsrätt dom mot den tidigare AIK-spelaren Dickson Etuhu och en 37-årig kamrat som båda är åtalade för grovt givande av muta.

De inblandade riskerar fleråriga fängelsestraff.

Under rättegången förra veckan var AIK:s sportchef Björn Wesström närvarande under hela förhandlingen på åhörarplats och lyssnade på vittnesmålen från Etuhu, hans kamrat men även från AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos som menar att han blev utsatt för mutförsöket och tränaren Rikard Norling, som var en av de första att få information om händelsen.

”Sorglig känsla för alla”

Nu väljer Wesström, som varit nära vän med Etuhu, att svara på frågor och hur han upplevt situationen:

Vad tror du domstolen kommer fram till?

– Jag vill inte ha någon uppfattning om det. Vi avvaktar vad tingsrätten kommer fram till och sedan uttalar sig AIK som klubb om domen efteråt.

– Det är en minst sagt sorglig känsla för oss alla över hela processen. AIK som förening har blivit drabbad. Den här historien är inte bra för sporten, för klubben eller någon av de inblandade. Sen är såklart förhoppningen att denna historia visar att AIK och fotbollen inte är en plats om någon vill manipulera dom grundläggande förutsättningarna i sporten, säger Björn Wesström till Sportbladet.

Det allsvenska stormötet mellan IFK Göteborg och AIK som skulle ha spelats 18 maj förra årets ställdes in med kort varsel sedan det kommit fram att en spelare i AIK kontaktats och uppfattat att han erbjudits en stor summa pengar för att avsiktligen se till att Stockholmsklubben skulle förlora matchen.

Spelaren var målvakten Kenny Stamatopoulos och en av männen som uppges ha erbjudit mutan – två miljoner kronor – var den tidigare AIK-stjärnan Dickson Etuhu.

Berättade direkt för Norling

Stamatopoulos berättade omgående för flera i AIK om vad som hade hänt, bland annat tränaren Rikard Norling.

Vid rättegången under förra veckan hördes såväl den åtalade Dickson Etuhu, målsäganden Kenny Stamatopoulos, vittnena Rikard Norling och tidigare lagledaren Charlee Mian.

Både AIK:s sportchef Björn Wesström och säkerhetschefen Henrik Koch fanns bland åhörarna i tingsrättssalen.

Var det ett svårt beslut att bestämma sig för att följa rättegången på plats?

– Nej, varken för mig eller Henrik Koch. Utifrån våra roller vill vi följa upp det som berör våra anställda. Det är en stor fråga för dem – Kenny, Rikard – och det är en stor sak för klubben och alla andra som blivit berörda av det här, säger Björn Wesström.

AIK:s sportchef har inte gjort någon hemlighet av att han i samband med värvningen av den tidigare Premier Leaguespelaren och under mittfältarens tid i Gnaget blev nära vän med Etuhu.

Etuhu i rätten
Foto: Lotte Fernvall
Etuhu i rätten

Bland annat åkte de båda med sina familjer på semester tillsammans.

Hur kände du över att sitta i tingsrätten och lyssna med tanke på den nära relationen som ni haft tidigare?

– Det känns extremt smärtsamt att jag i detta fall är i en situation som jag inte kunnat föreställa mig. På ett personligt plan gör det väldigt ont, men det är inte mycket jag kan göra åt det här och nu. Jag får sammanfatta situationen när allt är över och se till att lära mig av det som hänt, säger Wesström till Sportbladet.

Under rättegången kom det bland annat fram att det var tränaren Rikard Norling som krävt att AIK:s spelartrupp skulle informeras om vem som hade erbjudit Kenny Stamatopoulos mångmiljonmutan.

”Flera AIK-spelare mutade”

Men det var inte Wesström som berättade utan Rikard Norling som tog det med övriga AIK-spelare.

– När det hände så upplevde jag det inte som stor sak. Det var fullt naturligt att Rikard förde vidare den detaljinformationen som han hade tagit emot till spelarna, säger Wesström.

Vid rättegången återupprepade såväl Dickson Etuhu som hans medåtalade 37-årige kamrat uppfattningen att andra spelare i AIK tidigare tagit emot mutor för att påverka matchresultat.

Hur ser du på de anklagelserna?

– Att det är oerhört starka anklagelser som jag gissar att man, i en pressad situation, kan vara ganska snabb på att använda för att på något sätt stärka sin egen situation.

– Ord står mot ord. Uppenbart för alla som följt rättegången så är det två väldigt olika versioner av vad som hänt. Vi kommer att ha att förhålla oss till vad tingsrätten kommer fram till juridiskt och deras tolkningar. 

– Kennys och Rikards versioner är AIK:s version av vad som hänt. Klubben står bakom dem och det de har berättat till 100 procent, säger Björn Wesström.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.