A-barnet som ska få hem fotbollen till England

Foto: Francisco Seco / TT / NTB Scanpix

avFrida Fagerlund

FOTBOLL

Han är 194 centimeter lång, väger 100 kilo och har varit en av mästerskapets bästa mittbackar så här långt.

Nu ska Harry Maguire, 25, leda England till sin första VM-final sedan 1966.

Möt A-barnet från Sheffield, den skötsamma eleven som vann folkets hjärtan när han anlände till landslaget med en soppåse.

Harry Maguire slet sig enkelt loss från bevakningen. Det krävs mer än 179 centimeter Emil Forsberg för att rubba 100 kilo engelskt grovvirke, särskilt med tanke på att han dessutom mäter 194 centimeter.

Några sekunder senare hade mittbacken nickat in 1–0, någon timme senare var uppdraget fullbordat.

Ganska exakt två år tidigare stod Harry Maguire med sitt grabbgäng på en läktare i Frankrike och hejade på England i fotbolls-EM.

Nu hade han tagit sitt hemland till en sällsynt semifinal i ett VM.

Hur blev det storvuxna A-barnet från Sheffield en hel nations hjälte?

”Den perfekta eleven”

– Han var aldrig i trubbel och han hade en fantastisk attityd, säger Sue Cain.

Mellanstadieläraren pratar om sin före detta elev, Harry. Hon beskriver honom som “den perfekta killen”, en som alltid såg till att arbeta väldigt hårt. 

– Jag undervisade alla tre bröderna Maguire, säger Cain och tillägger:

– De var alla helt tokiga i idrott.

Foto: Matthias Schrader / TT / NTB Scanpix

I en tid där det är vanligt att professionella fotbollsspelare växer upp med brokiga bakgrunder, var Harry Maguires relativt... Normal. Han växte upp i en katolsk familj med mamma Zoe, pappa Alan och tre sina syskon.

Bröderna Joe och Laurence Maguire spelar i dag för Fleetwood Town respektive Chesterfield i de lägre engelska divisionerna. Det är med andra ord inte speciellt konstigt att även Harry kände en dragkraft till fotbollen.

– Harry hade verkligen huvudet på skaft redan i ung ålder. Jag trodde att han skulle gå vidare och utbilda sig inom affärslivet eller matte, han var väldigt akademisk, fortsätter Sue Cain.

– Dessutom gjorde han allt du bad om, ifrågasatte aldrig varför. Han var populär, och ja… Han var stor.

Från början var det inte enbart fotboll som cirkulerade i huvudet. Långdistanslöpning, bordtennis, rugby… vad Harry än gav sig in på var han bra på det.

Vännen Sean minns fortfarande den stora förvåning som uppstod när hans storvuxne kompis fick en boll vid fötterna.

– Han var fantastisk, ingen var i närheten av honom, säger Sean.

– Nu, när jag ser honom spela matcher, säger jag alltid: ”jag gick i samma klass som honom och vi spelade i samma lag”. Han var en exceptionell spelare då, liksom nu.

Harry Maguire lämnade St Mary’s Catholic School i Chesterfield för nästan tio år sedan men har inte glömt sina rötter.

“Jätten”, som han ibland kallas, återvänder ofta till skolan för att träffa barnen som numera rör sig i korridorerna, signera tröjor och svara på frågor.

– Det vibrerade i luften, säger läraren Sue Cain och syftar på mittbackens senaste besök.

– Hela byggnaden var exalterad, barnens ansikten lyste upp. Vi är så stolta över honom och så tacksamma att han vill komma tillbaka och besöka oss. Harry är en riktig förebild.

”Jag var den knubbigaste på planen”

En kort sejour i Brunsmeer Atheltic, därefter Barnsley och slutligen Sheffield United. Under sina ungdomsår stötte Harry Maguire på så väl Kyle Walker som John Stones.

Nog hade ingen av dem kunnat tro att de en handfull år senare skulle bilda försvarslinje i ”Three Lions”.

Harry var visserligen rejält byggd men saknade inte teknik för det, tvärtom.

– Fram tills jag var 15–16 år spelade jag som central mittfältare. Det är anledningen till varför jag känner mig så bekväm med bollen, säger Harry Maguire.

– Därefter skolades jag om till mittback. Jag var ju den längsta, största och knubbigaste på planen.

Foto: ANTHONY DEVLIN / AFP
Sheffield, där Maguiere är född

Förebilderna var framför allt John Terry och Rio Ferdinand, mittbackar som vågade spela sig ur trängda lägen i stället för att tjonga iväg bollen. ”De var de bästa när jag växte upp” förklarar han.

Det hårda arbetet gav snabbt resultat. 2011 tog Harry Maguire steget upp till seniorlaget och låg bakom 15 matcher utan insläppta mål sin första säsong och blev utsedd till årets spelare i klubben.

Han fortsatte på inslagen väg även kommande år, insatser som skapade eko ute i landet.

2014 skrev han på för Hull City för en summa på omkring 30 miljoner kronor. Premier League-debuten dröjde dock till den 20 december och han var utlånad till Wigan men kallades tillbaka efter att Hull undvikit degradering.

Under Mike Phelans ledning blev Maguire en startspelare i ”The Tigres” säsongen 2016/17 och gjorde sitt första mål i ett möte med Bristol City den 25 oktober. Det första Premier League-målet kom några månader senare i 4–2-segern mot Middlesbrough.

Trots en gedigen säsong, där han dessutom blev utsedd till årets spelare, lyckades inte Hull klamra sig fast i den högsta serien, även om nye tränaren Marco Silva faktiskt var nära. Harry Maguire, däremot, blev kvar. 140 miljoner kronor kastade Leicester upp på bordet för att få 24-åringens underskrift.

Resten är, som det brukar heta, historia.

Blev viral – på grund av en soppåse

Att Maguire gjort succé i Hull gick inte Gareth Southgate förbi. Förbundskaptenen, som halkade in på ett bananskal på posten sedan Sam Allardyce hamnat mitt i en skandal, kallade in mittbacken till landslaget i augusti 2017. 

Harry Maguire, som säkert fortfarande var okänd för en del,   blev viral när han sågs äntra träningsanläggningen med en resväska, ryggsäck – och så en soppåse. En handling som uppfattades som ödmjuk - och därmed positiv - av många engelska supportrar. 

– Jag har sett bilden på Twitter, den med väskorna, sa Maguire.

– Påsen var bara fylld med skor och smutsiga grejer som jag gav till materialaren direkt. Jag ska se till att ordna en bättre väska i framtiden… Min mamma ogillade det. Hon messade mig och frågade varför jag hade den där. 

Mycket tack vare just Harry Maguire har England inte behövt packa väskorna i Ryssland riktigt än.

När slutsignalen ljöd i Samara och det stod klart att “Three Lions” var i semifinal fanns det särskilt en person på läktaren som inte kunde hålla tårarna tillbaka. Redan i premiären mot Tunisien sågs Laurence Maguire, 21, torka bort några diskreta droppar som trillade nerför kinderna.

Nu såg han stoltare ut än någonsin över vad hans äldre broder hade åstadkommit.

– Vi kände att vi hade kontroll på matchen från början till slut, vi visste att det skulle försvara bra, sa Harry Maguire till Sportbladet efter 2–0-segern.

– Det handlade bara om att få det där första målet, ett genombrott i matchen. Det var avgörande för matchen och jag är tacksam över att jag fick göra det.

Målet var Maguires första i VM, även om det har funnits bud på många fler. Varje gång de engelska mittbackarna kliver fram på fasta situationer är det farligt.

Den svenske lagkaptenen Andreas Granqvist var uppgiven över att Sverige inte hade lyckats stoppa hotet:

– Maguire kom in i en jättebra yta och fick bra träff. Det var synd för vi hade verkligen pratat om just det.

Fotbollen är på väg hem

”It’s coming home” börjar bli allt mindre satir och desto mer realitet. Endast Kroatien står i vägen för en VM-final, den första sedan 1966.

– Det tog 20 år innan jag kunde lyssna på ”Football’s coming home”, erkänner Gareth Soutgate.

– Den har en lite annan betydelse för mig. Men det är trevligt att höra att folk ser positivt på den igen.

Resultatet känns på förhand omöjligt att tippa men var så säkra på att Harry Maguire, John Stones och Kyle Walker kommer göra allt för att hålla ihop den engelska trebackslinjen.

Gareth Southgate såg något hos Maguire, egenskaper som skvallrade om att pojken från Sheffield kunde leda hans landslag i ett VM-slutspel. Den chansningen föll uppenbarligen väl ut.

När förbundskaptenen kramade om sonen Flynn efter segern i åttondelsfinalen mot Colombia blev många förvånade över att det inte stod Kane, Alli eller Sterling på tonåringens rygg – utan Maguire.

– Maguire har varit en jätte i båda straffområdena hela mästerskapet, säger Southgate.

– Han vinner allt i luften, eller hur? Vi har gjort många av våra mål på fasta situationer tack vare honom, han är en av de bästa.

Harry Maguire å sin sida hyllar förbundskaptenen.

– Sedan jag anlände till landslaget har Gareth trott på mig och har gett mig självförtroende nog att gå ut och prestera, säger Maguire.

– VM är den största scenen, den största turneringen i världen. Så att han jämför mig med de bästa mittbackarna i världen är...

25-åringen drar snabbt efter andan innan han avslutar meningen:

– Det är kul att höra. Det betyder mycket.

Fotbollens världsmästare genom alla tider – herrar 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM