Sverige förlorade träningsmatchen mot Rumänien

FOTBOLL

CRAIOVA/STOCKHOLM. Sverige förlorade träningsmatchen mot Rumänien efter att inhopparen Rotariu gjort matchens enda mål.

Efter matchen konfronterade en irriterad Janne Andersson domarna i spelargången.

– Det märkliga är när den rumänska fjärdedomaren går och kramar deras ledare, säger förbundskaptenen.

Efter en tempofattig första halvlek där inget av lagen övertygade tog Rumänien ledningen drygt tio minuter in i den andra. Nyss inbytte Dorin Rotariu fick bollen i straffområdet och Sveriges vänsterback Niklas Hult kunde inte hindra honom från att vända in i banan och skjuta med vänstern förbi Karl-Johan Johnsson i det svenska målet.

Guidetti hade chans att kvittera

Sverige hade chansen att kvittera efter 70 minuter när Ken Semas inspel från högerkanten hittade in till John Guidetti, men anfallaren lyckades inte överlista Tatrusanu i Rumäniens mål. På returen högg inbytte Ola Toivonen, men inte heller han lyckades få in bollen.

Efter drygt 80 minuter var det nära 2–0 till Rumänien när inbytte Grozav klev in från vänsterkanten och avslutade strax utanför Johnssons vänstra stolpe.

I slutet av matchen bytte Sverige även in Marcus Berg, men 1–0 stod sig matchen ut och Sverige förlorade därmed sin andra raka träningsmatch.

Trots förlusten hamnade snarare planens skick i fokus.

– Jag tycker synd om spelarna. Jag hade sett fram emot den här matchen för spelarna skulle visa upp sig.

– Att dra några höga växlar taktiskt utifrån hur planen såg ut är svårt. Vi skulle spela lite längre, svårt att rulla boll då. Det blev lite mer längre spel, säger Janne Andersson.

Efter matchen konfronterade en irriterad Janne Andersson de israeliska domarna i spelargången. Efteråt berättade förbundskaptenen sedan om hur han såg på situationen.

– Det fanns ingen reaktion så efteråt, det var domaren som ville veta vem han skulle varna där på bänken. Däremot är det oerhört frustrerande när de har en rumänsk fjärdedomare som står och skriker foul till sin huvuddomare i 90 minuter. Det märkliga är när han går och kramar deras ledare. Då mår man inte riktigt bra, säger han.

Ville ha rött kort till Sverige

Efter matchen fick även Rumäniens förbundskapten Cosmin Contra frågor om den rumänske fjärdedomaren.

– Jag förstår inte frågan. Tror du att Sverige förlorade för att fjärdedomaren var från Rumänien?

Jag undrar hur du ser på det?

– Sverige är ett väldigt bra lag, de är klara för VM. Jag tror inte att det spelar någon roll vem som är fjärdedomare. 

– Men jag tycker att det var läge för ett rött kort de fyra-fem sista minuterna för Sverige. Men inget hände. Vi förtjänade att vinna.

Stort säkerhetspådrag

Matchen i Rumänien präglades annars av ett stort säkerhetspådrag. Uppemot 800 personer jobbade för upprätthålla säkerheten kring Ion Oblemenco-stadion efter att polisen på förhand varnat för kravaller mellan lokala supporterfraktioner.

Inför avspark blev det stökigt utanför arenan och i slutet av den första halvleken fick matchen tillfälligt brytas efter att ett halvdussin knallskott kastats från läktaren.

– Det är sjukt att något sånt händer. Det hör inte hemma på en fotbollsplan, säger Ken Sema efter matchen.

Så lottades fotbolls-VM – grupperna och spelschemat 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM