Gerhardsson lämnar Häcken efter åtta år

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Gerhardsson efter cupsegern

En era är över.

Peter Gerhardsson lämnar BK Häcken efter årets säsong.

– Det kanske är lite töntigt, men jag känner mig glad och uppspeedad, säger han till Sportbladet.

I åtta säsonger har Peter Gerhardsson varit allsvensk tränare för BK Häcken och med det är han den tränare som suttit längst på sin post i allsvenskan.

Men någon nionde säsong på Hisingen blir det inte.

Efter att ha skrapat ihop 16 poäng på allsvenskans första tolv matcher under våren kommunicerar nu klubben att Peter Gerhardsson och Häcken inte tänker förhandla om en förlängning.

– Vi har diskuterat det här sedan i januari och kommit fram till att båda parter känner att det är rätt att inte gå in i en ny långsiktig satsning tillsammans, säger Sonny Karlsson och Peter Gerhardsson i ett gemensamt uttalande på lagets hemsida.

”Frigör energi”

För Sportbladet utvecklar Peter Gerhardsson beslutet.

– I januari, februari och mars pratade jag och klubben om framtiden och en långsiktighet. Då handlade det om flera nya år och jag var väl inte riktigt mottaglig i de samtalen. Det handlar om en ärlighet, ska man jobba långsiktigt ska man vara beredd på tre nya år, säger han.

Att meddela beslutet var en lättnad:

– Det kanske är lite töntigt men jag känner mig glad och uppspeedad. När man bär på ett beslut kan det bli en frustration så när det vara fattat är det lika bra att meddela alla vad som gäller.

Han vägrar blicka bakåt och sammanfatta tiden i klubben förrän säsongen är över. Lika få svar har han egentligen på vad framtiden kan innebära.

"Beror på när de ringer”

– Jag är väldigt öppen innan jag fattar något beslut, jag vill inte stänga några dörrar. Det viktiga är inte vilket land eller vilken nivå jag tränar på. Jag har en syn på fotboll som jag verkligen har fått jobba med i Häcken, det är den kunskapen jag besitter och vill jobba med.

– Den klubb jag hamnar i nu har tid på sig att scouta mig och vad jag står för. Det viktigaste är att jag får jobba på det sätt jag tror att fotboll ska spelas på.

Men om Hammarby ringer...?

– Ja... det beror på när de ringer. Jag förstår att frågan kommer att komma upp men jag kan inte säga någonting. Det är ingen klubb som har hört av sig ännu, vilket inte är så konstigt (skratt), så vi får se. Det kommer att visa sig, säger Peter Gerhardsson.

Hittills är Peter Gerhardssons största framgång med Häcken titeln i Svenska cupen i våras och andraplatsen i allsvenskan 2012.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM