Därför hamnade supertrion i United

Foto: Bildbyrån/AP

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Miljonär på grund av en McDonalds-restaurang – i dag är han superagent.

I somras tog Mino Raiola, 48, trion Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba och Henrikh Mkhitaryan till Manchester United.

Agenten menar att han visste att Anthony Martial och Memphis Depay inte skulle lyckas.

Det finns mängder med fotbollsagenter i världen. Men det är få som har stjärnstatus.

Jorge Mendes – som bland annat har Cristiano Ronaldo och José Mourinho – är en av dem. Mino Raiola är en annan. Han är agent för bland andra Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Henrikh Mkhitaryan och Mario Balotelli.

Financial Times har gjort en lång intervju med 48-årige Raiola, som är född i Italien – men bor i Holland.

Där berättar agenten om när han blev miljonär på en McDonalds-restaurang. Han köpte den som 19-åring och sålde den vidare. Efter försäljningen menar han att suget efter pengar avtog. Raiolas passion var fotboll, han lade all tid på det.

Målade spelarens hus

1992 var han inblandad i Bryan Roys övergång från Ajax till Foggia i Italien. Raiola spenderade sju månader hos Roy, han hjälpte till att måla spelarens hus.

Den 48-årige agenten har varit en central figur i Zlatan Ibrahimovics karriär. Han pratar bland annat om mötet med Sveriges superstjärna.

– Men om du ska jobba med mig måste du göra som jag säger, säger Raiola.

– Ja, absolut, svarade Zlatan.

Mino Raiola:

– Sälj dina bilar, dina klockor och börjar träna tre gånger så hårt. För din statistik är skräp.

Manchester United gjorde flera stjärnvärvningar i somras. Agenten Mino Raiola var inblandad i tre av övergångarna: Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba och Henrikh Mkhitaryan.

– Du ska gå till den klubben som är i behov av dig. Den klubben behövde de spelarna, säger Raiola på frågan om varför han tog trion till en klubb som inte spelar i Champions League.

Raiola hävdar att han redan sommaren 2015 förstod att han skulle kunna ta spelarna till Manchester United. Han var inte imponerad av klubbens värvningar den sommaren. Därför såg han sin chans.

”Måste vi bära Manchester United?”

Agenten menar att han visste att Anthony Martial och Memphis Depay inte skulle kunna föra Manchester United till succé.

– Inte när de var tvungna att lyckas direkt, säger Raiola.

– Martial och Depay kommer dit och frågar sig – måste vi bära Manchester United på våra axlar?

– Så redan förra året pratade jag med folk i United, sa till dem att de var tvungna att få in en spelare som Zlatan för att återfå balansen i laget. Låt uppmärksamheten ligga på Zlatan. Han har erfarenheten, han vågar ta ansvar.

”Lade ner två år på Pauls övergång”

Men Zlatan var som sagt inte den enda spelaren som Raiola tog till Manchester United. Sedan tog han Henrikh Mkhitaryan till klubben innan han var delaktig i världens dyraste fotbollsövergång: Paul Pogba från Juventus.

– Lyssna, Pogba kunde ha gått till alla toppklubbar. Real Madrid hade precis vunnit Champions League, han skulle ha blivit en superstjärna där. Barcelona - deras tre superstjärnor är Messi, Neymar och Suarez. Jag lade ner två år på Pauls övergång till Manchester United, säger Raiola.

José Mourinho har historiskt sett föredragit att värva spelare från sin egen agent: Jorge Mendes. Men på slutet har det blivit affärer med Raiola. Deras relation är annorlunda nu.

– Jag kände till Mourinho sedan Inter, och där hade vi en dålig relation. Jag hade sagt saker i tidningarna. Men jag vet att Mourinho är intelligent nog att förstår varför jag hade gjort det. I klubbar som förstår mig har jag tre-fyra spelare. Nu är det så i United, innan såg det ut så i Juventus, Milan och PSG, säger Raiola.

När Raiola har flera spelare i en och samma klubb känner han sig som klubbens ”konsult”.

Läs hela intervjun här (extern länk).

ARTIKELN HANDLAR OM