”Bilderna är för jävliga...”

Publicerad 2016-06-13

Idrottsministern Gabriel Wikström: Chanserna bättre än någonsin för Sverige att få mästerskap

PARIS. Våldsbilderna från Marseille har inte avskräckt svenska regeringen från ställa sig bakom ansökningar att arrangera stora mästerskap.

– Sveriges möjligheter att vara med i budgivningen har aldrig varit så goda som just nu, säger idrottsministern Gabriel Wikström.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Inför Sveriges första match i EM hade svenska ambassaden i Paris bjudit in media till en lunch under måndagen. På plats fanns idrottsministern Gabriel Wikström (S) och Svenska Fotbollförbundets ledning.

De senaste dagarnas våldsbilder från Marseille och andra franska städer var ett givet diskussionsämne.

Vad känner du när du ser de här bilderna från Marseille?

– Det är för jävligt, rent ut sagt, säger Wikström till Sportbladet. Det är ett antal personer som förstör för väldigt, väldigt många andra och som dessutom sätter sina egna landslags prestationer och fortsatta existens i EM på spel.

– Det är väldigt bra att Uefa har varit tydliga här för det handlar inte bara om ett ansvar för enskilda människor eller arrangörerna utan det är även något som respektive fotbollförbund måste vara aktiva i.

– Ofta ligger det mer organiserade intressen bakom när det blir de här bråken. Då är det ren brottslig verksamhet som ligger bakom.

Avskräcker det Sverige från att söka mästerskapen?

– Nej, det tycker jag inte att det gör, säger Gabriel Wikström. Sverige är väldigt skickligt på att ta hand om stora arrangemang. Vi har gjort det förut och vi skulle absolut kunna göra det i framtiden. Och vi är även duktiga när det gäller säkerhet.

Är du orolig för att något liknande ska hända med svenska supportrar?

– Nej, jag är inte oroliga för svenska supportrarna. Vi vet att svenska supportrar utomlands får alltid gott betyg, de beter sig ofta exemplariskt och är på plats och sprider den glädje fans ska göra.

– Under dagen har jag träffat många som tycker det är så roligt med de svenska supportrarna som är här i Paris. Det är något helt annat än det vi såg i Marseille.

Den franske inrikesministern har uppmanat polischeferna att förhindra försäljning och förtäring av alkohol. Är det rätt väg att gå?

– Det är väldigt intressant. Det är något vi haft en stor diskussion om hemma efter de tre Stockholmsklubbarnas initiativ där man sett att det är större andel än man trott tidigare som är kraftigt berusade på arenorna. De flesta som polisen griper är kraftigt alkoholpåverkade.

Hur högt kan Sverige sikta när det gäller att ansöka om mästerskap med tanke på kostnader, våld och andra problem som finns kring de arrangemangen?

– Jag tycker att vi ska söka de här arrangemangen på våra egna villkor. Vi kan inte jämföra oss med ett OS i Ryssland (Sotji 2014) som var en gigantisk pengarullning, misstankar om korruption med mera. Det där ska inte Sverige ägna sig åt. Men Sverige är duktiga arrangörer, vi är duktiga på att hålla i pengarna och vi är duktiga på att inkludera många fler värden än bara de rent sportsliga vid sådana här arrangemang. Det är på de meriterna vi ska söka.

– Titta på OS. Med reformprocessen inom IOK så har man sagt att det är just på de områdena de behöver bli bättre – mer småskaligt, mer fokus på hållbarhet, alla tre dimensionerna och att det inte bara är ett fåtal råvaruproducerande ganska auktoritära stater som söker utan även en liten demokrati som Sverige.

– Vi ska kunna gå in i den typen av budgivningar men aldrig kompromissa med våra egna värderingar.

– Sveriges möjligheter att vara med i budgivningen om stora arrangemang har aldrig varit så goda som just nu, säger Gabriel Wikström.