Svensk delaktig i Leicesters bragd

FOTBOLL

”På lördag åker jag över för att vara med på det stora firandet”

Foto: Paul Balsom, här i svenska landslaget 2012.

Här är svensken som är en viktig del i Leicesters framgångar.

Svenska landslagets fysiolog Paul Balsom, 52, är också chef för en stab om tio personer hos nyblivna engelska mästarna.

– Det är en fantastisk resa jag upplevt, säger Balsom.

Spelarna firade hemma hos Jamie Vardy, delar av ledarstaben hade samlats på hemmaarenan King Power Stadium för att följa dramat mellan Chelsea och Tottenham.

– Jag visste vad både spelarna och ledarna hade för planer. Men nu längtar jag tills på lördag när vi får lyfta bucklan på riktigt, säger en Paul Balsom till Sportbladet.

Själv firade han – i Täby.

– Familjen och barnen är ju här hemma i Sverige. Jag åker över och jobbar på plats fem dagar, en vecka i månaden åt gången. Resten går att sköta via mejl, olika program och Skype. Dessutom har jag ju mitt jobb för svenska landslaget att tänka på också.

– På lördag morgon åker jag över för att vara med på det stora firandet, säger Balsom. Nu har jag firat lite med familjen och försökt svara på alla samtal och sms.

”Ranieri är väldigt skicklig”

Sedan 2008, med ett avbrott för ett uppdrag för Hull, har Balsom varit ansvarig för Leicesters avdelning för sportvetenskap och prestationsanalys.

I takt med klubbens framgångar har hans avdelning växt till att han i dag är chef för tio personer.

Vad gör ni?

– Vi jobbar med allt från att scouta motståndare, till att analysera våra egna matcher och våra fysiska prestationer. Det leder fram till olika analyser som vi servar ledarstaben och Claudio Ranieri med.

Hur fungerar samarbetet?

– Väldigt bra. Vi får hela tiden en positiv feedback på det arbete vi lägger ned. Klubben har investerat mycket i det vi jobbar med, både i personal och i modern teknologi.

– Ranieri är väldigt skicklig på att plocka med sig det vi tagit fram ned till träningsplanen där han visar hur vi ska spela och även genom att lägga träningsbelastningen på rätt nivå.

– Rent faktiskt så leder vi skadeligan genom att ha minst antal skador av lagen i Premier League. Det visar också att vi hittat rätt.

”Jag får en bonus”

Vilka spelare har du bäst relation till?

– Det är lätt att umgås med alla spelare. Det här är verkligen ett lag utan några stora stjärnor. Men den skandinaviska kopplingen till Kasper Schmeichel finns ju där och Christian Fuchs har ju som österrikare en historia med svenska landslaget.

Får du någon ekonomisk bonus för att ni vinner Premier League?

– Ja, jag får en bonus – för att vi klarar oss kvar i Premier League. Det var ju ingen som riktigt kunde förutspå den här utvecklingen så när jag förhandlade om den delen i mitt avtal så var jag glad över att få in en bonus över huvudtaget, säger Paul Balsom med ett skratt.

ARTIKELN HANDLAR OM