Seger - då kan de slippa sälja spelare

FOTBOLL

”Skulle kunna göra viktiga investeringar om vi går vidare”

GÖTEBORG. Ett gruppspel och totala intäkter på 50 miljoner kronor ligger inom räckhåll för IFK Göteborg.

Och en nära framtid utan att riskera tvingas till spelarförsäljningar.

– Det är tuffa matcher, men vi skulle få balans i budgeten och kunna göra viktiga investeringar om vi går vidare, säger sportchefen Mats Gren.

NY LÖNELISTA Så mycket tjänar stjärnorna i IFK Göteborg

För en svensk klubb har väl aldrig två mål hägrat SÅ tydligt som för IFK Göteborg inför torsdagens första playoff-möte till Europa League med azeriska Qarabag?

Både det sportsliga att nå ett gruppspel med sex matcher under hösten där exempelvis Manchester United med Zlatan Ibrahimovic skulle kunna bli en av motståndarna.

Pressade ekonomiskt

Och det ekonomiska där ett gruppspel med de i dag redan intjänade pengarna inräknade skulle ge upp emot 50 miljoner kronor för ekonomiskt mycket hårt trängda IFK Göteborg.

– Även om vi sålt Haitam Aleesami till Palermo är den ekonomiska situationen alltjämt ansträngd, skrev ordföranden Frank Andersson på klubbens hemsida under onsdagen.

Tobias Hysén:

– Vi spelare kan inte tänka på vad som händer ekonomiskt om vi inte tar oss vidare. Det sportsliga är stort nog för oss.

Efter en sommar med först skadeproblem och missat EL-kval när hustrun Maria fick paret Hyséns tredje barn är anfallaren tillbaka på allvar och startar tillsammans med Mikael Boman på topp.

Tvingats ändrat på forwards ofta

Tränaren Jörgen Lennartsson har tvingats använda en uppsjö anfallsalternativ de senaste veckorna.

– Boman och jag har spelat mycket ihop och det blir en tydlig rollfördelning, en som target och en som mer löper i djupled, säger Hysén.

 Blir du ofta påmind från pappa Glenn om tidigare blåvita Europaframgångar?

– Nä, inte så ofta. Säger han något så brukar jag nämna VM 1990. Då tystnar han.

Som både sportchef och tillförordnad klubbdirektör kan inte Mats Gren undvika att se hur stora sportsliga och ekonomiska värden som står på spel.

– Att ta sig till ett gruppspel skulle ekonomiskt vara otroligt viktigt, inte bara för i år utan även för kommande år. Det öppnas fler möjligheter att investera i saker som vi tills vidare fått vänta med eftersom vi inte velat dra på oss några extrakostnader, säger Gren.

Ett gruppspel öppnar exempelvis för en investering i ett hybridunderlag på träningsanläggningen Kamratgården.

Om ni inte går till gruppspel, behöver ni sälja någon eller några spelare då för att förstärka ekonomin?

– Det är inte ett absolut måste men för att kunna få en bra start inför kommande säsonger, både ekonomiskt och budgetmässigt, så vore det bra. Men det är inget som vi tagit beslut om. Nu ska vi först avvakta de här två kvalmatcherna, säger Gren.