Segern visar hur lite Zlatan behövs i Barcelona just nu

avJohanna Frändén

FOTBOLL

Frändén: En petning som saknar ursäkter och bortförklaringar

VILA-REAL. De goda nyheterna: Zlatan Ibrahimovic lär få med sig en titel från sin första säsong i Barcelona trots allt.

De dåliga: Gårdagens snygga seger mot Villarreal visade hur lite han behövs i laget just nu.

Busquets.

Det kollektiva katalanska minnet är ganska kort. Att man avgjort ett Clásico och slagit rekord i nyförvärvsmål i Barcelona betyder inte att man nödvändigtvis sitter säkert när det börjar blåsa snålt.

I går blev Zlatan Ibrahimovic bänkad av taktiska skäl för andra gången sedan han kom till klubben.

Senast det hände var mot Stuttgart i åttondelsfinalen i Champions League.

Då hänvisade Pep Guardiola till att startelvan från matchen innan hade gjort det så bra att han ville ge den en ny chans.

Det är svårt att säga samma sak om gårdagens startelva och mötet med Inter.

Det här var en ny sorts petning för Zlatan. Den saknar ursäkter och bortförklaringar.

Ingen ville prata

Zlatan Ibrahimovic var en av de första att duscha och komma ut i mediezonen efter matchen. Han fick gå lika ostört som Dimitro Tjigrinskij och Rafa Marquez. Det var inga journalister som ropade på hans uppmärksamhet.

Bojan Krkic fick stanna på säkert fem ställen och berätta om sin match, sitt mål och sina framtidsförhoppningar, då han inte blev avbruten av att Carles Puyol luggade honom eller fick ett kärleksfullt tjuvnyp i sidan från en passerande president Joan Laporta.

För Bojan Krkic har en sak som Zlatan Ibrahimovic aldrig kan konkurrera med. Han är född i Katalonien och uppvuxen i klubbens akademi. Det är en fördel som kan köpa en spelare i Barça mer tid än vad man tror är möjligt i den moderna fotbollsvärlden.

Inget skäl att tvivla

Det är det som också håller Yaya Touré på bänken till förmån för Sergio Busquets allt som oftast.

Innan vi ropar allt för högt på klubbyte och fiasko för Zlatan ska den här säsongen gå i hamn och analyseras. Barcelona visade i går att det inte finns något skäl att tro på annat än ligaguld.

Vi var nog ganska många som i somras inte trodde att Leo Messis anfallskollegor under ligaspurten skulle heta Krkic och Rodriguez i efternamn.

Att Barcelonas baby Bojan stod för ett konstmål och en rakt igenom mycket bra insats mot Villarreal gör sannolikheten att Zlatan Ibrahimovic vinner sin första spanska ligatitel om två veckor större.

Det gör ju också Zlatans egna möjligheter att vara delaktig i upploppet rejält mycket mindre.

ARTIKELN HANDLAR OM