Ska agera inför VM: ’Det är oacceptabelt’

Uppmanar svenska spelarna: ”Jag hoppas”

avAndreas Käck, Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

GELENDZJIK/STOCKHOLM. Två dagar kvar till VM.

Nu meddelar Europaparlamentets informella grupp för HBTQ-frågor att de skickar regnbågsfärgade skosnören till alla europeiska spelare.

– Jag har inget emot att spela i dem. Men det är något som förbundet får bestämma, säger Andreas Granqvist.

VM-febern är stor runtom i Europa, men förutom det rent sportsliga är och förblir Rysslands anti-gay-lagstiftning ett stort samtalsämne.

– Ryssland förtrycker sina medborgare mer än någonsin, men VM kan innebära en förändring till det bättre. Solidaritet från svenska fans, inte bara från de som räknar sig till HBTQ-gruppen, utan från alla är givetvis jätteviktigt, sa exempelvis Tanja Loksjina, Rysslandschef för Human Rights Watch, i en intervju med Sportbladet i går, måndag.

”Det är oacceptabelt”

Nu meddelar Europaparlamentets informella grupp för HBTQ-frågor att de agerar inför mästerskapet.

De skickar ut regnbågsfärgade skosnören till alla europeiska spelare som deltar.

– Vi vill påminna om situationen för HBTQ-personer i Ryssland. De diskrimineras och förföljs bara för att de älskar fel person. Det är oacceptabelt, säger Anna Hedh, socialdemokratisk ledamot som är medlem i gruppen.

Foto: BILDBYRÅN, PRIVAT

Uppmanar svenska spelarna

Förhoppningen är att så många spelare som möjligt använder snörena.

– Genom att fotbolls-VM arrangeras i Ryssland hoppas vi att situationen för HBTQ-personer kommer att uppmärksammas. Jag hoppas att de svenska spelarna använder de fina regnbågsfärgade skosnörena under träningar eller privat för att visa att de står upp för homosexuellas rättigheter, säger Anna Hedh.

Sportbladet frågade lagkaptenen Andreas Granqvist och förbundskaptenen Andreas Granqvist om de kommer att stödja initiativet.

Kan du tänka dig att spela i regnbågsfärgade skosnören, Andreas?

– Ja, jag har inget emot att spela med skosnören som är regnbågsfärgade. Men det är en sak som förbundet får stå för, vad vi ska använda.

– Vi har kontrakt med våra olika fabrikat så vi får se vad de säger, men jag personligen har inga bekymmer med att spela i regnbågsfärgade skosnören, säger Andreas Granqvist.

– Det vi kan och det vi står för ska vi stå upp för. Det tycker jag att vi gör bra, både för egen del och som landslag.

Janne Andersson:

– Jag säger som Andreas, det finns regler för hur sånt här ska fungera. Det är första gången jag hör om det. Vi får ta det under begrundande om de (regnbågsfärgade skosnörena) kommer. Men i grunden – jag har sagt det innan – vi ska ägna oss åt fotboll först och främst, och inte åt politik. Men kan vi på olika sätt stötta olika sätt som vi tror på så ska vi göra det.

– Om det är en sådan sak och om det är regelmässigt möjligt så får vi fundera på det, säger Janne Andersson.

Är det svårt att orientera sig i den ganska nya världen där många små saker får stora symbolvärden?

– Vi håller på med fotboll men vi har självklart koll på vår omvärld, men vi kan inte bli politiker. Vi kan inte ta ansvar för allt som händer i den stora världen och ha klara uppfattningar kring allt.

– I de självklara sakerna talar jag om, om jag har en uppfattning. Men ibland är man lite inskränkt som fotbollstränare också, man lever i sin egen värld, sina egna problem.

– Det är ingen tvekan, vi kan inte säga att idrott och politik inte hänger ihop. Vi är en del av samhället, säger Janne Andersson. Och vi är rent generellt en väldigt god kraft, tycker jag. Det ska vi spinna på i olika sammanhang och därför ska vi möta olika landslag, delta i olika turneringar för att idrott ska främja goda grejer, säger Andersson.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM