Målvakten stor hjälte i kamratmötet

avAdam Borg, Petra Thorén

FOTBOLL

STOCKHOLM-GÖTEBORG. 100-procentigt framåt kombinerat med en storspelande målvakt.

Det var receptet som gav IFK Norrköping tre poäng borta mot IFK Göteborg.

– Vi vinner som ett lag och att vi som lag håller nollan - det kan inte bli bättre, säger Isak Pettersson.

Det var två lag med positiva vindar i ryggen som drabbade samman i kamratmötet på Gamla Ullevi. IFK Göteborg tog en stark bortaseger mot Malmö FF med 2–1 och IFK Norrköping besegrade Östersund med 2–0.

På Gamla Ullevi var det hemmalaget som började bäst.

Blåvitt skakade fram tre möjligheter på kort tid. Gustav Engvall, Emil Salomonsson och André Calisir testade alla avslut, men Isak Pettersson i Peking-målet stod i vägen vid samtliga gånger.

Pettersson spikade igen

IFK Norrköping hade inte ett enda avslut på mål under den första halvleken. Men på sitt första avslut i matchen, smällde det direkt. Linus Wahlqvist hittade in med ett inlägg till fjolårets skyttekung Kalle Holmberg som enkelt styrde in 1–0 med låret till gästerna. Holmbergs tredje mål för säsongen.

– Vi hade inte ett skott på mål i första och vi ville komma ut lite mer aggressiva i andra. Matchen blir lite annorlunda när vi gör 1–0 efter 47 minuter. Vi var lite tuffare och mer med i duellerna i andra, säger Kalle Holmberg som inte var nöjd med spelet före halvtidsvilan:

– Det är lite för dåligt att inte ha ett skott på första 45, det får vi jobba på. Samtidigt var de kompakta och låg rätt, säger han.

Kort efter Norrköpings ledningsmål valde Blåvitt-tränaren att byta in Tobias Hysén. Med Hysén på plan fortsatte hemmalaget att skapa lägen. Först var Hysén själv ytterst nära att kvittera tillställningen men Andreas Johansson fick undan på mållinjen.

Isak Pettersson fortsatte sedan att storspela i Norrköpings-målet. Sebastian Ohlsson fick först ett jätteläge när han vände runt och avslutade från nära håll. Men återigen stod Pettersson för en kvalificerad räddning.

Pettersson växte ut till en vägg i målet. På Engvalls nick kort därefter stod målvakten för ytterligare en jätteräddning.

– Det står 1-0 och han gör en matchavgörande räddning och limmar den i hörnet, säger Kalle Holmberg med beundran i rösten.

– Det är jättekul att göra räddningar och det går ofta så snabbt att man inte hinner reagera, säger Isak Pettersson till Sportbladet.

I matchens slutsekunder stängde Simon Skrabb matchen med sitt 2–0-mål - på lagets andra skott på mål.

”Nu är det bara ren glädje”

Att Norrköping fick åka från Gamla Ullevi med tre poäng, kan man tacka Pettersson för.

Men trots flera kvalificerade räddningar ville han inte ta åt sig äran för segern.

– Jag har tio framför mig i dag som sliter hela matchen, påpekar han.

Gästernas seger innebär att man nu tillfälligt klättrar upp på en tredje plats i tabellen. IFK Göteborg ligger kvar på en sjunde plats i en haltande tabell.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Laddar Matchlista
ARTIKELN HANDLAR OM