Stora skillnaden: ”För jävligt, lever i 2018”

Ersättningen till herrklubbarna större – damerna får fortsatt noll

avEmelie Fredriksson

Foto: TT och Bildbyrån

Fifa ger 70 000 kronor per spelare och dag till klubbar som bidrar med spelare till VM.

På fyra år har summan tredubblats – samtidigt som klubbarna på damsidan fortfarande får noll.

”Jag vill fråga Fifa, Uefa och alla som tar beslut i fotbollsvärlden: Vill ni ens att kvinnliga fotbollsspelare ska finnas?” skriver Caroline Seger på Instagram.

Fifa ger drygt 70 000 kronor per spelare och dag till de herrklubbar vars spelare deltar i VM, vilket är en stor ökning sedan sist.

I VM i Brasilien var nämligen samma ersättning runt 20 000 kronor per spelare och dag, skriver GP.

Pengarna rullar in från och med två veckor innan mästerskapet tills laget åker ur vilket gör att summan per spelare kan bli riktigt hög.

Så ser det inte ut på damsidan där klubbarna fortfarande inte får en krona.

– Det är för jävligt. Vi har hållit på länge och försökt påverka i alla instanser, men Sverige är inte tillräckligt starka. Jag är ingen matte-expert men jag kan räkna ut att vi får noll. Och då lever vi i 2018, säger Kopparbergs/Göteborgs sportchef Lasse Svensson, som hade fyra spelare med i den senaste landslagstruppen, till GP.

Uppe på agendan

Sportchefen, med spelare som Olivia Schough och Elin Rubensson i laget, säger också att det känns som att folk har gett upp, men riktigt så illa är det inte.

Tidningen har pratat med Linda Wijkström, generalsekreterare i Elitfotboll Dam men också vice ordförande i den europeiska klubborganisationen ECA:s damkommitté.

De tog upp frågan på sitt senaste möte och kommer att ställa en skarp skrivning till Uefa och Fifa nästa vecka, berättar hon i intervjun. Förbunden har tidigare påpekat att många damligor inte är helt professionella.

– De menar att det är tydligare på herrsidan och att det finns för lite pengar på damsidan. Men det gör ju bara att pengarna betyder ännu mer för de klubbarna. Som det är nu så får de ingen kickback för sin verksamhet, säger hon.

”Vill ni att kvinnliga spelare ens ska existera?”

Även Caroline Seger, stjärna i FC Rosengård, ger en rejäl känga till makthavarna inom fotbollen.

I ett inlägg på sin Instagram skriver seger:

Jag är så glad över att vara en kvinnlig fotbollsspelare. Eller är jag?
Tack vare mitt kön tjänar jag mindre pengar, får ett mindre erkännande och kan inte förvänta mig samma möjligheter som en man. BARA för att jag är född kvinna”.

Seger fortsätter:

Det är så mycket jag vill säga, så mycket jag önskar jag kunde förändra, men jag är en KVINNLIG fotbollsspelare, så jag menar, vad kan jag göra?
Jag vill fråga Fifa, Uefa och alla som tar beslut i fotbollsvärlden: Vill ni ens att kvinnliga fotbollsspelare ska finnas?

Även den svenska Chelsea-stjärnan Magdalena Eriksson berör ämnet på sin Twitter.
“Vår fotboll kommer aldrig nå dess fulla potential utan ett rättvist stöd från UEFA och FIFA. Det är där det måste börja. Ett otroligt enkelt konstaterande men att det fortfarande ska vara så svårt”, skriver hon.

Dagens tv-höjdare 29 maj 00:19