Domare attackerad: ”Det är åt helvete”

Foto: TT
FOTBOLL

Kvalmötet mellan Nävlinge och Vankiva slutade i tumult.

Efteråt gav sig flera människor på domaren och attackerade honom både fysiskt och med rasistiska glåpord.

– Det här är åt helvete rent ut sagt, säger förre elitdomaren Martin Ingvarsson till Kristianstadsbladet.

Söndagens kvalmöte till division 5 mellan Nävlinge och Vankiva slutade 4–4.

Men efterspelet har handlat om något helt annat.

Efter matchen väntade flera människor kvar utanför domarens omklädningsrum för att sedan attackera domaren fysiskt samt med rasistiska påhopp, skriver Kristianstadsbladet.

– De tyckte att domarna hade varit dåliga och kallade dem för fruktansvärda saker. Det var saker som definitivt tolkas rasistiskt med tanke på domarens ursprung. Han stannade till och med kvar i omklädningsrummet i en halvtimme, men publiken stod ändå kvar och väntade på honom. Sedan uppstod det någon form av handgemäng, säger förre allsvenske domaren Martin Ingvarsson, numera i domarkommittén på Skånes fotbollförbund, till tidningen.

”Det är åt helvete”

Händelsen är nu polisanmäld och Skånes fotbollförbund kommer att titta närmare på händelsen.

Martin Ingvarsson uppger för Kristianstadsbladet att den berörde domaren ”mår jättedåligt”.

– Det här är åt helvete rent ut sagt. Vi har svårt att få tag på domare som det är och sådana här incidenter gör det inte lättare. Det är inte klokt att en domare ska känna sig hotad, bli påhoppad på grund av sitt ursprung och till och med fysiskt attackerad, säger han och fortsätter:

– Det är så förbaskat tråkigt när sådant här händer. En kvalmatch är en kvalmatch och jag har respekt för att det är intensitet och att man reagerar på domslut. Men det är vuxna människor och man måste ha respekt för varandras funktioner. Man kan för fan inte bete sig hur som helst. Domaren var uppriktigt tagen och var rädd för att gå ut från omklädningsrummet.

Nävlinges öppna brev

Nävlinges vice ordförande Marcus Lindh har gett sin syn på händelserna i ett öppet brev inskickat till Skånes fotbollförbund.

Där skriver Lindh att personen som uppges ha använt fysiskt våld och domaren känner varandra sedan tidigare.

”Otvivelaktigt har det varit en konfrontation mellan en viss person och domaren, när han kommer ut från omklädningsrummet. En diskussion som eskalerade för att den grundade sig att de båda parterna hade olika synsätt på hur matchen hanterats från domarhåll. Dock ska inga rasistiska tillmälen använts under diskussionen. Då denna person pratat med domaren både inför matchen och i pausen under ordnade former, så det är inte helt orimligt att denna person dröjde sig kvar för att prata efter matchen också”, skriver Lindh.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll