”Det tuffaste uppdraget jag har varit med om”

Marcus Lantz om att ta över Örebro

Marcus Lantz
Marcus Lantz

Näst sist i allsvenskan – nu agerar Örebro.

Vitor Gazimba får sparken och ersätts av Marcus Lantz.

– En häftig utmaning, säger Lantz till Sportbladet.

Axel Kjäll fick i somras en roll som fotbollschef i Örebro och lämnade då tränarrollen – en roll som Vitor Gazimba fick i stället.

Men Gazimba fick inte heller fart på ÖSK som är nästjumbo med sex poäng upp till kval med åtta omgångar kvar att spela.

ÖSK meddelade därför på torsdagen att Gazimba fått sparken – och att han ersätts av Marcus Lantz.

– Vi är inte en klubb som är känd för att vidta drastiska åtgärder men under rådande omständigheter är detta det rätta att göra. Vi har stor respekt för Vitor Gazimba, som är en mycket kompetent och hårt arbetande tränare, men resultaten har uteblivit trots omfattande förstärkning av spelartruppen. Vi är övertygade om att Marcus Lantz har egenskaperna att på kort tid skapa en förändring som vitaliserar vårt lag, säger klubbens ordförande Carl Pauly i ett pressmeddelande.

När Sportbladet når Lantz har han precis anlänt till Örebro.

– Det har gått väldigt snabbt, det här är att försöka rädda kvar Örebro så klart. Jag tror att Örebro är en fantastisk klubb att få arbeta i och en väldigt bra klubb på alla sätt, sedan har man satt sig i en situation som man inte hade hoppats på. Det ska bli oerhört spännande att ta sig an den här utmaningen, säger han.

– Det är det tuffaste uppdraget jag har varit med om hittills, men jag tror att det är fullt möjligt att lösa.

”Tror på det här till 100 procent”

Vad fick dig att tacka ja?

– Jag tog över Örgryte och hade framgång med dem, jag tog över Kopparberg när de var på väg att åka ur och hade framgång med dem – och förra året hade jag Mjällby som alla hade sagt skulle åka ur och vi blev femma, vi hade inte framgång, vi hade succé och tog mest poäng genom alla tider. Jag har gjort det med tre andra lag där ingen trott på det, då tänkte jag att det kan vara häftigt att göra det med Örebro där ingen tror att man ska lösa det, då tror jag att vi kommer lösa det här.

Vad talar för att Örebro håller sig kvar i allsvenskan?

– Jag tycker att Örebro har fantastiskt bra spelare och ett väldigt bra lag och har ett lag för att ligga bättre till än vad man gör, det är det som gör det spännande att försöka vända på det här.

– Min fotbollsfilosofi hit och dit spelar nog mindre roll, nu handlar det om att vinna matcher. Vilket sätt att spela fotboll och vilket sätt man ser fotboll på… det viktigaste är att det är 24 poäng kvar att spela om – och där ta så mycket poäng som möjligt. Tillsammans ska vi göra det här, det är klyschigt, men jag tror till 100 procent att vi kommer lösa detta.

Kontraktet med ÖSK sträcker sig över säsongen 2021.

– Vi har bara pratat om året ut, både Örebro och från min sida, sedan får man se vad som händer efter säsongen.

”Beredd att åka utomlands”

45-årige Lantz fick gå från Mjällby efter förra säsongen.

Vad har du gjort det senaste året?

– Jag har varit och besökt lite klubbar, men det är svårt med tiderna som varit, restriktioner med corona. Däremot har jag varit ganska nära utländska jobb, vilket jag trodde jag skulle få, jag var nästan beredd att åka utomlands, men det blev inte så.

– När den här möjligheten dök upp hemma blev jag jäkligt taggad, det här blev så jäkla bra, med tajming och allting.

Lantz första match som ÖSK-tränare blir mot ett annat krislag, IFK Göteborg, på bortaplan den 17 oktober. Sex poäng skiljer lagen åt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.