Ekdal om mötet med Haaland: ”Jävligt tufft”

Hjalmar Ekdal hyllades stort efter landslagsdebuten.

Men mötet med Erling Braut Haaland gick inte lika enkelt.

– Det var jävligt tufft. Det kändes som att jag hade koll, säger Djurgårdens mittback.

Hjalmar Ekdal är tillbaka i träning med Djurgården efter landslagssamlingen med Sverige. Det blev en veckas ledigt, som inte bara innebar vila eftersom brorsan Albin Ekdal gifte sig i helgen. 

– Det var vila för mitt sinne och jag fick roa mig lite. Det var superkul, jättelyckat, säger mittbacken. 

Efter flera skador och avhopp gick Ekdal rakt in i startelvan i sin landslagsdebut mot Serbien. 

– Det är ofta tillfälligheter, men jag ska inte be om ursäkt för att jag får den chansen. Det är bara att gå och ta den när man får den och försöka att visa att det var rätt.

”Blir starkare från den matchen”

Det gjorde Ekdal som hyllades stort efter debuten. När Norge sedan väntade på bortaplan blev det tuffare för både Sverige och Ekdal. 

– Första matchen gick väldigt bra tyckte jag. Det kändes klockrent från första minuten och man fick upp självförtroendet efter någon viktig brytning i början. Mot Norge gick det väl okej. Det var betydligt tuffare matchbild och det var svårt att möta världens bästa forward. Det märks när det är han som står emot en. Det var tufft.

Haaland vann en duell mot Ekdal och satte 1-0-målet på Ullevål. 

– Det är väl han och ett par anfallare i världen som tar den löpningen och kliver fram framför och ens får in den från den vinkel. Det var jävligt tufft. Det kändes som att jag hade koll på den. Men så är det väl när man möter spelare som man aldrig mött förut, säger Ekdal och fortsätter: 

– Med all respekt så får man säga att det är stor skillnad mot allsvenskan. Han är världens bästa forward, man kan i alla fall argumentera för det. Det märktes att man mötte en sådan skicklig spelare, kan man säga. Men man lär sig alltid av misstag och jag känner att jag blir starkare från den matchen.

”Finns intresse”

Allsvenskan startar upp igen på söndag. Då möter Djurgården Sundsvall borta. Tabellfyran har fortfarande inte vunnit någon match på bortaplan den här säsongen. 

– Vi är alla medvetna om att vi har ett uselt bortafacit så vi måste steppa upp det. Det är så tjatigt att prata om gräsmatcher, men vi har haft fyra av fem matcher borta på gräs och vi har helt enkelt inte varit lika bra där. Det är den enkla förklaringen, säger Ekdal.

Ekdal har kontrakt med Djurgården till 31 december 2024, men sticker inte under stol med att ett utlandsäventyr lockar så småningom.

– Det finns intresse lite här och där. Men jag tror inget är så konkret än att Bosse (Andersson) har behövt ta ställning. Jag har inte bråttom iväg och trivs jättebra här.

Hur mycket vill du veta om sådant?

– Jag vet nästan ingenting som händer. Jag får höra väldig lite men det tycker jag är bra så att jag inte flyger iväg i tankarna och börjar leta boende i nya länder och går upp bästa restaurangerna i städerna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.