Djurgårdens IF Fotboll

Joel Asoro om tuffa tiden: ”Inte varit mig själv”

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

Ett prestigeförvärv för dyra pengar.

Men Joel Asoro har inte levt upp till förväntningarna.

– Jag har känt mig stressad i över ett år. Har man inget självförtroende så funkar ingenting, suckar anfallaren.

I Djurgården skulle han äntligen ta steget från svensk supertalang till en allsvensk toppspelare. Joel Asoro uppges ha kostat Djurgården sju miljoner kronor och förväntningarna är därefter. Även om klubben ville skynda långsamt med anfallaren så har hans första säsong lämnat ett ljummet intryck. 22-åringen är noterad för två mål och två assist på elva starter och 13 inhopp. Den extrema snabbheten och tekniken har skymtat fram i sekvenser av spelet, men aldrig under längre perioder.

Totalt sett har han haft en perifer roll i guldjagande Djurgården. Senast mot IFK Norrköping var Asoro, som fick barn förra veckan, helt petad ur matchtruppen.

– Jag har ingen aning om varför. Jag vet inte. Men jag blev pappa för några dagar sedan. Jag vet inte om det berodde på det.

”Jag försöker glömma”

Var det en petning?

– Antagligen var det så.

Hur ser du på konkurrensen?

– Det är inte så mycket man kan göra. Jag försöker träna hårt. Vi får se vad som händer. Jag bestämmer inte. Det finns ingen garanterad plats i laget. Jag vet inte varför jag inte spelar. Ingen aning. Det är som det är. Det blir bara sämre om man tänker på det för mycket. Jag försöker glömma.

Asoro är artig och svarar på frågorna men ser konkret dyster ut i samtalet med Sportbladets utsände. Han tittar mest ner i marken.

Är du nere?

– Jag kan inte säga så mycket. Vad ska man göra? Säsongen är snart slut. Nu ska vi vinna som ett lag, ta SM-guldet. Men jag är lite trött, det blir så ibland.

Hur ser du på din säsong?

– Jag är faktiskt inte nöjd. Det är svårt att förklara. Men jag har inte kunnat bidra med det jag önskat. Jag har fått en del speltid, vilket är roligt. Men jag är inte nöjd med säsongen. Jag kan bättre. Det är bra att laget gått bra.

”Mitt självförtroende är sisådär”

Hur är det att ha så stora förväntningar på sig?

– Det är så mycket spekulationer alltid. Testa själv att inte spela fotboll på ett år och sen helt plötsligt försöka komma tillbaka? Folk tror att man ska lösa det direkt. Det funkar inte så. Mitt självförtroende är sisådär. Tänkt efter. Det handlar inte bara om kroppen. För har man inget självförtroende så funkar ingenting.

Hur får man bättre självförtroende?

– Förberedelser. Jag har inte kunnat förbereda mig ordentligt. Det var stressigt när jag kom till Djurgården och jag har känt mig stressad i över ett år. Och så fick jag börja spela direkt helt plötsligt. Det var inte tänkt så egentligen. Det blev lite jobbigt. Visst, det har gått okej, men målen har inte kommit. Det är målen folk undrar om. Men vad ska jag göra åt saken? Jag kan inte göra något. Jag kan inte ändra på det.

Hur viktigt är det med förtroende från tränarna?

– Det är väldigt viktigt för en fotbollsspelare. Vem ska man annars få det ifrån? Om man inte får det från tränarna, menar jag. Det är viktigt med rätt feedback.

Har du fått det då?

– Svårt att säga. Jag vet inte. Jag känner att jag inte varit mig själv i år. Vi får se nästa år. Samtidigt har vi två viktiga matcher kvar i höst och jag kan inte tänka på nästa säsong redan nu. Jag får kämpa varje dag.

Lagerlöf: ”Han blir frånkopplad”

Sedan spricker Asoro ändå upp i ett leende.

– Det är bästa känslan att komma hem när man fått barn. Man får tänka på något annat, något som är så positivt.

Thomas Lagerlöf, tränare i Djurgården, kan förstå Joel Asoros frustration över de egna prestationerna.

– Jag fattar att han är missnöjd. Joel har en sådan höjd i sig. Men han måste få igång helheten. Fysiken är bättre och han orkar mer. Sedan var det stökigt med barnafödsel och så inför förra matchen. Men ett problem är att han faller bort ur spelet. Han blir liksom lite frånkopplad och går in i sig själv.

Lagerlöf menar att Asoro måste hitta en större jämnhet i spelet.

– Man får nästan säga: ”Joel, vi spelar fotboll”. Ah, just det. Han måste kunna vara fokuserad i spelet hela tiden. Det låter kanske lätt för en person som har det i sig, men så är det inte för alla. Joel har fantastiska spetsegenskaper som vi vill utnyttja. Jag förstår att han är besviken, men totalt sett är vi nöjda med hans framsteg. Han måste bara fortsätta så ska vi få ut hans höga potential. Men det är en bit kvar.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska panelen omgång 27: Så stor chans har lagen att ta guld

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Djurgårdens IF Fotboll

Joel Asoro

Allsvenskan i fotboll