Rådet till Arsenal: Dumpa Granit Xhaka

Cristiano Ronaldo uppges inte vara nöjd med medspelarnas inställning, Granit Xhaka är i skottgluggen och Sheffield United bekräftar att Robin Olsen kan vara på väg bort.

Här är dagens engelska fotbollsrubriker.

DAGENS RÅD

Jamie Carragher anser att Arsenal måste göra sig av med Granit Xhaka efter det röda kortet i ligacupmötet med Liverpool (0–0).

29-åringen visades ut på grund av en spark i brösthöjd på Diogo Jota, som annars hade varit fri med målvakten Aaron Ramsdale. Det var mittfältarens femte röda kort i Arsenal, varav majoriteten har kommit under Mikel Arteta.

Förre Liverpool-spelaren Carragher menar att Xhaka har fått nog med chanser.

– Grejen med Xhaka är att alla tränare tar ut honom eftersom han har bra karaktär, är bra på träning, en bra kille och en bra spelare, det har vi inte minst sett i Schweiz-tröjan och även i Arsenal-tröjan, säger Carragher i Sky.

– Men han kan samtidigt vara riskabel att ha på planen, liksom ikväll. Vi kan prata om vilken fantastisk insats Arsenal gör men vanligtvis när man tvingas spela med tio man på Anfield slutar det med förlust.

– Han ska vara en av de erfarna spelarna men sviker de unga spelarna. Detta är ett stort problem för Arsenal långsiktigt sett, han kommer aldrig förändras.

Xhaka bad själv om ursäkt till supportrarna på sin Instagram och hyllade sina medspelare som kämpade till sig ett oavgjort resultat.

Xhaka fick syna röda kortet på nytt.
Xhaka fick syna röda kortet på nytt.
Ronaldo vill se ”proffsigare mentalitet”.
Ronaldo vill se ”proffsigare mentalitet”.

DAGENS SNACKIS

Cristiano Ronaldo efterlyser en ”proffsigare mentalitet” av sina lagkamrater, uppger Daily Mail. Portugisen ska bland annat ha beklagat sig över att enbart han beger sig till gymmet efter träningarna, en stor anledning till att han själv har lyckas hålla kroppen intakt under så många år.

I en intervju med Sky från häromdagen ifrågasatte Ronaldo medspelarnas attityd och hintade att några vägrar lyssna på hans råd.

På frågan om laget kan lyckas utan rätt inställning kommer svaret snabbt:

– Omöjligt. Detta är varför jag säger att vi har en lång väg att vandra för att bli bättre. För mig är det mentala det absolut viktigaste. Att se på sig själv och säga ”jag kan bättre”. Jag anser att alla dessa detaljer är upp till en själv, inte tränaren, inte fansen eller pressen. Om man är stolt över sig själv och har lite värdighet måste man göra så mycket mer.

Ronaldo tar även upp ett exempel.

– Om jag ger dig råd, oavsett om du är yngre än mig, och du inte implementerar råden i din vardag kommer det bli tufft, säger anfallaren.

– Jag är den första som kommer hjälpa dig. Men om du inte vill ha min hjälp, inte gör ditt jobb, inte ser efter dig själv och inte gör ditt bästa för att hjälpa laget... Jag kan sitta här och prata hela dagen med den personen men om denne inte tar till sig detta är det omöjligt.

DAGENS STATS

Det tog 92 minuter för Liverpool att få iväg ett skott på mål hemma mot Arsenal, trots en man mer från minut 24 och trots 78 procents bollinnehav. Arsenal är första lag att hålla nollan på Anfield den här säsongen.

Arteta orolig.
Arteta orolig.

DAGENS VARNING

Mikel Arteta utesluter inte att söndagens North London Derby ställs in på grund av spelarbrist. Arsenal tvingades klara sig utan flera ordinarie spelare under gårdagen (Martin Ödegaard, Emile Smith Rowe och Takehiro Tomiyasu) på grund av covid och skador. Skulle det dyka upp fler fall kan de få svårt att skrapa ihop tolv spelare som får åka till Tottenham Stadium.

– Det är en möjlighet (att det händer) varje match. Från vår sida, motståndarnas sida och på grund av de många problem alla har just nu, säger tränaren.

DAGENS SVENSKSILLY

”Bollen ligger hos Sheffield United”, menar lokaltidningen Yorkshire Live och syftar på Aston Villas försök att värva Robin Olsen. Den svenske målvakten har blandat och gett under tiden i Championship-klubben som därför inte ska ha något emot att släppa honom. Om det så blir till Premier League-klubben eller ägarklubben Roma.

– Det är möjligt att något händer men just nu finns inget att berätta, säger tränaren Paul Heckingbottom.

DAGENS EM-PLAN

Engelska förbundet, FA, har fått grönt ljus från regeringen gällande en ansökan om EM 2028. Inget slutgiltigt beslut är fattat men allt fokus ska enligt Telegraph ha flyttats från VM 2030 till mästerskapet sex år bort. Ett möjligt bekymmer som kan kosta värdskapet är kaoset som omringade Wembley i samband med EM-finalen förra sommaren mellan England och Italien.

DAGENS ”ROLIGASTE”

Gary Lineker kommenterade Chris Wood övergång till Newcastle på Twitter som ”hilarious”, det vill säga ”rolig” fast med en tydlig underton av sarkasm som mer indikerar att han tycker det hela är galet. Anledningen är utköpsklausulen som sägs ligga på drygt 25 miljoner pund (Lineker trodde dock vid tiden för tweeten att den landade på 20 miljoner pund). Det återstår att se om Wood kan leverera – och samtidigt sänka gamla klubben Burnley.

DAGENS RESPLANER

Newcastle är redo för sitt första besök i Saudiarabien sedan PIF tog över klubben, rapporterar Daily Mail. Truppen har fått veta att de kommer resa dit den 23 januari, dagen efter mötet med Leeds. Tanken är dels att spelarna och tränaren Eddie Howe ska få lite värme under träningarna men det finns givetvis även en marknadsföringsaspekt.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.