Zlatan Ibrahimovic

”Hoppas givetvis att informationen inte stämmer”

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Uppgifter om Zlatan Ibrahimovics agerande i landslagsomklädningsrummet har väckt rubriker.

Samma Zlatan som för tre år sedan delade ut ett stipendie till Locker Room Talk, som jobbar för schyssta attityder i landets omklädningsrum.

– Vi hoppas givetvis att informationen inte stämmer. Om den gör det, är Zlatan alltid välkommen att vara med på ett Locker Room Talk, säger organisationens ordförande Shanga Aziz till Sportbladet.

I både fotbollsjournalisten Olof Lundhs nya bok ”Landslaget enligt Lundh” och i Sportbladet framkom förra veckan uppgifter om härskarteknik och grova övertramp från Zlatan Ibrahimovic under hans landslagstid.

– Det var vuxenmobbning på hög nivå. Det här är något man i stort sett ska polisanmäla. Det var hemskt, sade en mångårig landslagsledare, som valt att vara anonym, till Sportbladet.

På Fotbollsgalan för tre år sedan delade Zlatan Ibrahimovic ut sitt stipendium, årets "Number10", till den ideella organisationen Locker Room Talk.

En organisation som jobbar mot det motsatta som beskrivs i uppgifterna om den svenske anfallsstjärnan.

– Vi har inte läst boken, däremot vet vi att det existerar destruktiva förväntningar på hur killar ska prata om och med varandra i idrottsmiljöer och inte minst i omklädningsrummet. Vi jobbar med det här varje dag, har varit i hundratals omklädningsrum, träffar tusentals unga killar och är väl insatta i att utmaningarna finns på alla nivåer, oavsett vilken lagidrott man pratar om, säger ordföranden och grundaren Shanga Aziz till Sportbladet.

– Därför tycker vi att det är viktigare att bredda frågan om nedvärderande attityder i en större utsträckning, för utmaningarna är större än att det enbart handlar om enskilda personer.

”Då blir våra utbildare Zlatan”

Zlatans stöd till organisationen har varit som så kallad ”beskyddare” av number10-stipendiet på en miljon kronor, som delas ut av SvFF och Volvo Cars.

– När våra utbildare för första gången står i ett omklädningsrum med unga killar, och kan berätta att vi har fått ta emot Number10-stipendiet genom att exempelvis visa klippet från Fotbollsgalan där Zlatan skickar en hälsning till Locker Room Talk, då blir våra utbildare Zlatan i ungdomarnas ögon. Därifrån kan våra utbildare använda det förtroendet till sin fördel för att prata om jämställdhet, schyssta attityder och bland annat även utmana våra profilers roll och attityder, säger Shanga Aziz.

Locker Room Talk hoppas att Svenska Fotbollförbundet tar det på stort allvar att göra en förbättring på sikt när det kommer till just omklädningsrummen.

”Ett tankesätt vi försöker ändra på”

– Vi ser att professionella idrottsutövare har en otroligt avgörande förebildsroll och påverkan på killarna vi utbildar. Låt oss därför använda det här tillfället för att belysa de destruktiva förväntningar som unga killar tvingas leva upp till inom alla lagidrotters omklädningsrum. En utmaning som vi i vår organisation har dedikerat oss till att lösa, säger Aziz.

Även om problemet är större än på en individnivå, tycker ni fortfarande att Zlatan håller som förebild i sammanhanget med tanke på hur han uppges ha agerat i landslagsomklädningsrummet?

– För vår del handlar det om vad killarna i omklädningsrummen tycker. De ser upp till spelare som Zlatan, oavsett vad spelarna säger och gör, ett tankesätt vi försöker ändra på. Därför hoppas vi givetvis på att informationen inte stämmer. Om den gör det, är Zlatan alltid välkommen att vara med på ett Locker Room Talk.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

”Skulle ha polisanmält Zlatan – det var hemskt”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zlatan Ibrahimovic

Fotboll

SvFF, Svenska fotbollförbundet