”Alla stora klubbar i Spanien ville ha honom”

Handbollslegendarens son är ett superlöfte – i fotboll

Publicerad 2020-12-20

Mamma Montse och pappa Tomas när Max Svensson skrev på för Espanyol 2018 som 16-åring.

I onsdags debuterade Max Svensson för klassiska Espanyol i Spanien.

Nej, inte U21-landslagets Max Svensson från Helsingborg.

Utan handbollslegendaren Tomas Svenssons 19-årige son.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger Svensson Jr till Sportbladet.

Vi har sett många av barnen till handbollens Bengan Boys gå i pappornas fotspår och bli handbollsspelare.

Målvaktslegendaren Tomas Svenssons son Max valde också handbollen först som barn.

– Men så var det sommaren 2010 när Spanien vann VM-guld och vi var på en campingplats. Max spelade fotboll hela tiden med de andra barnen där och kom sen och sa ”Pappa, jag vill börja spela fotboll och sluta med handbollen”. Visst, sa jag. Inga problem. Klart du ska spela fotboll, berättar Svensson Sr.

Till saken hör att Max, som nyss fyllt 19, är född och uppvuxen i Spanien, dit pappa Tomas flyttade första gången 1990, som 22-åring för att bli handbollsproffs. Han har haft Spanien som bas sedan dess och Montse, frun och mamman till de tre barnen (Max har två yngre syskon), är spanjorska.

– Hans handbollstränare blev ju helt bedrövad för Max var hans bäste spelare, minns Tomas.

Tre italienska storklubbar jagade honom

Men valet blev nog av allt att döma rätt. För Max visade sig vara en riktig fotbollstalang.

– Just nu ångrar jag inte det i alla fall, säger Max med ett skratt och via farsan som tolkar från spanska.

2011 flyttade familjen tillbaka till Barcelona, där Montse kommer från och där Tomas spelade 1995–2002 och vann fem raka Champions League-guld.

Max hamnade så småningom i UE Cornella stans tredje största klubb där han, trots en mycket svår skada 2016 då han bröt både skenbenet och vadbenet, utvecklades till ett superlöfte.

– Sommaren 2018 hade han möjligheten att gå överallt. Alla stora klubbar i Spanien ville ha honom, utom Atletico Madrid för de hade redan tagit hans anfallskompis i Cornella. De tre största klubbarna i Italien låg också på, och erbjöd mer ekonomiskt än de spanska, och en engelsk klubb. FC Barcelona pressade stenhårt, lade till ett extra år i kontraktet och hörde av sig till mig: ”Tomas, klart grabben ska komma hit, du vet hur det är här”. Men jag sa till dem att det är Max de ska övertyga, inte mig.

Valet föll till slut på Espanyol, stadens näst största klubb, trots att Max alltid hade varit ett FC Barcelona-fan.

– Självklart var det ett svårt beslut. Men samtidigt logiskt. Det är prestigefullt att vara med i Barças akademi men du får lika bra utbildning i Espanyols. Steget upp från akademin till a-laget i Barça är ju mycket större än i Espanyol. Och Espanyol hade en längre plan för mig, säger Max, som skrev på ett fyraårskontrakt.

Drömmer om stora ligorna

Efter två säsonger i juniorlaget flyttades Svensson Jr i somras upp i seniortruppen där han mest fått hålla till i b-laget. Men han har suttit på bänken i a-laget, som ligger i toppen av andradivisionen efter att åkt ur La Liga i våras under samma säsong som man nådde sextondelsfinal i Europa League.

I onsdags fick Max debutera i a-laget med ett inhopp i cupsegern efter förlängning mot division tre-laget Llagostera.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse.

Vad drömmer du om annars som fotbollsspelare?

– Spela i någon av de stora ligorna: Spanien, England eller Tyskland. Jag tror att min spelstil skulle passa i den engelska ligan, säger Max.

Han beskriver sig som en fysiskt stark anfallare, snabb och bra med bollen.

Vi låter pappa Tomas, som var ett fysiskt fenomen som handbollsmålvakt, också beskriva honom.

– Han är har en otrolig ”killerinstinkt” och är det något han fått av mig och sin farfar så är det att han verkligen hatar att förlora. Jag tycker att han har bra blick för spelet och är generös och spelar för laget. Men han är inte så lång (1,82 meter) så det var nog rätt att satsa på fotboll och inte handboll.

Kan du ibland känna att det var synd att det inte blev handboll för Max?

– Både ja och nej. Det var helt rätt beslut och jag stöttar honom helt i det. Men ibland kan jag känna mig handlingsförlamad. Jag var urdålig i fotboll och kan inte hjälpa honom på samma vis som jag hade kunnat göra i handboll. Men samtidigt slipper han jämförelserna med mig, säger Tomas.

”Känner lika mycket för Sverige”

Max har bara spanskt medborgarskap och har inte hört något alls från det svenska fotbollsförbundet.

Skulle du kunna tänka dig att spela för Sverige om det skulle bli aktuellt i framtiden?

– Jag hoppas kunna bli så bra att jag får spela i ett landslag. Om det blir för Spanien eller Sverige spelar ingen roll. Jag känner lika mycket för Sverige. Språket skulle vara ett problem just nu, men det kan jag lära mig.

Max pratade faktiskt flytande svenska som treåring, berättar Tomas, när familjen bodde i Tyskland och han spelade i Hamburg.

Men ärligt talat, när Spanien och Sverige möts i EM i sommar – då håller du väl på Spanien?

– Det är en tuff fråga. Men det blir nog Spanien. Jag är ju född i Spanien och är spanjor. Men så fort Sverige möter ett annat land så håller jag på Sverige. I VM för två år sedan satt vi ju och skrek på Sverige, säger Max.