Kalabalik när Malmö och Hammarby kryssade

Av: Emil Eiman Roslund, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Sören Rieks (t.v.) var i centrum efter en tackling mot Anders Christiansen.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Sören Rieks (t.v.) var i centrum efter en tackling mot Anders Christiansen.

Malmöstjärnan Anders Christiansen blev sänkt mot Hammarby.

Då utbröt kalabalik på planen.

– Jag gillar Sörens reaktion, säger Christiansen.

Ett coronavirusdecimerat och mästarklart Malmö FF spelade 2–2 mot Hammarby på Tele2 Arena. Och Bajens möjligheter att ta en Europaplats är nu få.

– Det säger sig själv att det blir ganska tufft, säger Hammarbys assisterande tränare Joachim Björklund.

MFF, utan Jo Inge Berget och Isaac Kiese Thelin i truppen, tog ledningen efter knappa kvarten i en match med ett frejdigt och underhållande tempo. 1–0-målet var ett självmål av Mads Fenger som styrde in Amin Sarrs nick bakom egen målvakt.

– Vi har behövt tackla en extrem situation. Vi visste inte i går hur många spelare som skulle kunna spela. Det var mission impossible efter den veckan vi har haft, säger Malmös tränare Jon Dahl Tomasson.

Snyggt mål

Hemmalagets respons kom. Anfallaren Aron Jóhannsson hittade en fri yta på passning från Gustav Ludwigson, och islänningen tryckte in sitt tolfte mål för säsongen tätt, och snyggt under ribban. Assisten var Ludwigsons elfte för säsongen, och han har nu – inklusive sina åtta mål – gjort 19 poäng under sin debutsäsong i allsvenskan.

Men precis före halvtidsvilan skaffade sig Malmö en målfördel på nytt. Och det var vackert. Nästan stillastående hittade MFF-kaptenen Anders Christiansen krysset, Hammarbymålvakten David Ousted fick ett finger på bollen – men inte tillräckligt för att rädda skottet.

Flera gula kort

I andra halvlek utbröt kalabalik på konstgräset. Hammarbys Aimar Sher tacklade Christiansen rejält, då blev lagkamrat Sören Rieks upprörd. Dansken rusade cirka 20 meter mot Sher och tog ett rejält grepp om hans tröja.

– Jag gillar Sörens reaktion, det var kanske lite över gränsen men det visar att vi står upp för varandra och skyddar våra spelare, säger Anders Christiansen.

Spelare gick emellan, och nästan båda lagens startelvor involverade sig i bråket.

– Jag tycker inte att det är frispark. Det är ju så när man möter ett sådant här bra lag – det blir lite tufft, hetsigt. Jag gillar det, det är så här fotboll ska vara. Jag tycker att den (Sören Rieks reaktion) var lite onödig, säger Aimar Sher.

– Själva tacklingen var väl OK, det var mest att de hade sparkat ner oss flera gånger utan att det hände någonting. Det var kanske därför jag reagerade som jag gjorde. Det blev lite knuffar och sådant, men vi pratade efteråt och det var lugnt. Jag överreagerade lite kanske, säger Sören Rieks.

Efter en stund lugnade sig irritationen, och det resulterade i två varningar för Malmö – Rieks och Arnor Traustason – och ett gult kort för David Fällman som var först in för att skydda Sher.

– Jag vet vilken fantastisk människa och talang Aimar är, det är en i vårt lag som vi behöver stå upp för, tycker jag. Det kom automatiskt. Men nu i efterhand vet jag att det är många barn som kollar, det här ingår inte fotbollen. Det blev mer än vad det borde ha blivit, säger David Fällman.

– Malmö har kommit hit och joggat hem segern. Det är klart att man vill återupprätta lite av hedern. Men jag tycker inte att det var så farligt, jag har sett värre, säger Hammarbys assisterande tränare Joachim Björklund, som täckte för huvudtränare Stefan Billborn som var hemma med förkylningssymtom men med negativt coronavirustest.

Sedan, med elva minuter kvar av ordinarie matchtid, utjämnade Hammarby än en gång. Från nära håll efter retur tryckte Alexander Kacaniklic in 2–2, som också blev slutresultatet.

”Kan vara kört”

Detta trots att de grönvita skapade flera vassa chanser för att fullborda vändningen, men Malmömålvakten Marko Johansson stod för fina räddningar, i synnerhet en där han sträckte sig långt och lågt.

– Jag brukar inte jubla över ett oavgjort resultat, men det gör jag i dag. En stor eloge till killarna, säger Malmötränaren Jon Dahl Tomasson.

Med två omgångar kvar har Hammarby fyra poäng upp till tredjeplatsen som ger Europaspel nästa säsong. Men i morgon kan det bli sex om Häcken vinner mot Göteborg i sin 28:e match för säsongen.

– Det kan vara så att det är kört redan i morgon. Men då får vi ta nya tag och sikta på fjärdeplatsen som också kan ge en europaplats. Men helt klart har det varit en säsong som vi är besvikna över, säger Hammarbys Joachim Björklund.

Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.