Dif-nyförvärvet Daniela Zamora: ”Speciellt att spela i en storklubb”

Publicerad:
Foto: DJURGÅRDEN FOTBOLL / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Från en storklubb i Chile till en storklubb i Sverige – som ersättare till en MVP.

Djurgårdens nyförvärv Daniela Zamora har anlänt till Sverige med stora förväntningar på sina axlar.

– Bara det att jag fått komma hit innebär ett stort ansvar, säger anfallaren i en längre intervju med Sportbladet.

Aprilsolen har greppat ett gemytligt och fast tag om Stockholms Stadion.

Djurgården har precis avslutat sin matchförberedande fredagsträning på naturgräset (som åtminstone från läktarna såg klanderfritt ut för att vara naturgräs i april månad) samtidigt som fler och fler motionärer med lätta steg börjat hitta ut på löparbanan.

Det finns sämre dagar att göra sitt första riktiga träningspass i Djurgårdströja.

Första intrycken?

– Många bra spelare här. Ett väldigt bra lag. Superintensiva träning och ett lag som känns välförberett och kollektivt starkt. Alla jobbar verkligen för varandra, säger Daniela Zamora, 30, när hon möter Sportbladets utsända vid kanten av planen, samtidigt som några av hennes lagkamrater fortsatt testar skottbössorna inför lördagens premiär.

”Viktigaste matcherna i våra liv”

Hon har ganska nyligen anlänt, ännu en gång, till Stockholm. Och hon gjorde det med ett leende som ännu inte hunnit blekna. Trots allt var hon i veckan med och skrev chilensk fotbollshistoria.

Efter ett nervkittlande kvaldubbelmöte mot Kamerun så stod det klart att Chile, för första gången i nationens historia, ska spela fotboll i ett olympiskt spel i sommar.

En minst sagt minnesvärd upplevelse för en 30-åring som varit bofast i landslaget och har 37 A-landskamper på CV:t.

– Det var en fantastisk erfarenhet, den glädjen att lyckas kvala in till de olympiska spelen. Det är en dröm som uppfylls. Vi har slitit för detta i två års tid, säger Zamora, när hon minns tillbaka på landslagsuppehållet.

Vad kan vi vänta oss av ditt Chile i OS?

– Det viktigaste matcherna i våra liv väntar. Vi vill utmana, vi vill tävla och göra ett bra mästerskap. Vi kommer möta några av de bästa lagen i världen och det kommer vara jätteviktigt att vi kommer upp i maxnivå för att kunna utmana dem.

En annan fråga är vad Djurgården kan vänta sig av Daniela Zamora?

”En av de viktigaste klubbarna i Sverige”

Att det är en chilensk, målfarlig och erfaren winger som anslutit råder det ingen tvekan om. CV:t från den chilenska storklubben Universidad de Chile (eller La ”U” som de kallas i folkmun) talar sitt tydliga språk.

Men samtidigt är det en ny miljö, en ny klubb och en ny liga. En tuffare liga.

– Det finns mycket kvalitet här. Det är en liga med högt tempo, mycket kraft och intensitet och en väldigt direkt fotboll. Det är en liga som passar min profil och mina egenskaper. För mig var det viktigt också att ta nästa kliv i min proffskarriär.

Var det ett svårt beslut att lämna La ”U”?

– Det var väldigt svårt. Klubben, tjejerna där och fansen där var som en familj för mig. Jag har ju spenderat så mycket tid där. Men den här möjligheten kommer inte alltid. Och det var väldigt viktigt för mig att ta den och testa vingarna.

Och även om hon hamnat på andra sidan jordklotet från det hon är van vid och växt upp i så känner hon igen sig.

– Ja, verkligen. Både La ”U” och Djurgården är några av de viktigaste klubbarna i sina länder. Det är verkligen något speciellt att spela i dessa storklubbar, då resultaten man gör påverkar så många människor.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Zamora i duell med Nilla Fischer under fotbolls-VM 2019.

”Ansvar snarare än press”

Samtidigt har Djurgårdens resultat på damsidan under de senaste säsongerna inte överensstämt med storklubbsepitetet.

Både 2019 och 2020 låg det damallsvenska kontraktet länge i farozonen efter svagare säsonger på planen. Båda dessa år fanns en viss Olivia Schough i laget.

Förra året utsågs hon till hela seriens mest värdefulla spelare. I år spelar hon för Rosengård.

Med andra ord inga små skor att fylla för Daniela Zamora.

Hur hanterar du pressen att ersätta en MVP?

– Snarare än press så känner jag ansvar att visa mig från min bästa sida. För att jag faktiskt har fått det här kontraktet, för att jag har fått komma hit. Men jag tar det med lugn. Jag kommer bara jobba och träna hårt och hoppas att det ger resultat i matcherna också.

Hon har i alla fall redan presenterat sig i sin nya omgivning – och det innan hon ens hunnit träna med laget.

– Om jag ska vara helt ärlig så var det verkligen inte lätt. Jag hade ju inte ens tränat med mina lagkamrater. Jag kände inte någon. Visste inte hur man skulle röra sig på planen. Men det är något som kommer, och det var ju jättekul att göra mål, säger chilenskan när försäsongsdebuten mot Piteå tas upp.

”Bli bättre än förra året”

I och med landslagsuppehållet har hon inte direkt hunnit bekanta sig särskilt mycket mer med lagkamraterna ännu, även om hon beskriver truppen som både sympatisk och hjälpsam utifrån hennes första intryck.

Däremot har hon redan fått förklarat att det finns vissa specifika matcher under den stundande säsongen som väger lite extra tungt.

– Haha, ja, de har sagt till mig den rivaliteten är viktig, säger Zamora när AIK och Hammarby nämns.

– Det kommer bli speciella matcher och vi hoppas kunna vinna dem också. Men det viktigaste för det är att vi fortsätter träna på, kämpa och så kommer det här att bli en bra säsong.

Kanske svårt för dig att svara på då du inte hunnit se så mycket av motståndet, men vad kan vi egentligen vänta oss av detta Djurgården?

– Målet måste ju alltid vara att bli bättre än förra året. Det känns ändå som att vi har en hållbar plan för att vi ska lyckas med det.

Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.