Korruptionstyngd Fifa-höjdare död

Foto: Steffen Schmidt/AP/TT
Chuck Blazer på en bild från 2011. Arkivbild.
FOTBOLL

Chuck Blazer, före detta höjdare i internationella fotbollförbundet Fifa, är död.

Han tog själv emot mutor, men bidrog också till att avslöja korruption i fotbollsvärldens slutna rum.

Amerikanen erkände att han tagit emot mutor både i samband med att Sydafrika tilldelades fotbolls-VM 2010 och när Frankrike fick mästerskapen 1998.

Blazer, före detta medlem av Fifas exekutivkommitté och generalsekreterare för Concacaf (fotbollsförbundet för Nord- och Centralamerika samt Karibien), stängdes av från Fifa i juli 2015

"Hans felsteg, som han tog fullt ansvar för, bör inte överskugga hans insatser för internationell fotboll", säger hans advokater i ett uttalande i The New York Times där de bekräftar att han gått bort.

Hyrde lägenhet för 160 000 kr

Blazer bidrog även till att avslöja korruptionen inom Fifa, en härva som senare skulle leda till att Sepp Blatter lämnade ordförandeposten 2015. Blazer försåg amerikanska åklagare med uppgifter inifrån slutna rum ända från 2011. I utbyte för informationen lovades han strafflindring. Han har lidit av flera svåra sjukdomar – cancer, diabetes och kranskärlssjukdom.

Blazer var känd för sin extravaganta livsstil, bland annat hyrde han en lägenhet för motsvarande över 160 000 kronor i månaden i Trump Tower i New York. Han ska ha haft ett avtal om att få tio procent av vinsten i Concacaf.

Blazer blev 72 år.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa

Fotboll