Förbundskaptenen positiv till Bergs flytt

Foto: PETER WIXTRÖM
Janne Andersson ger tummen upp för Marcus Bergs klubbyte.
FOTBOLL

Janne Andersson har varit informerad om Marcus Bergs nya klubbval.

Den svenske förbundskaptenen är positiv:

– Det är ingen nedtrappning för Marcus. Fortsätter han prestera är han lika aktuell för landslaget som tidigare, säger Andersson till Sportbladet.

Landslagsanfallaren, som får sägas vara Janne Anderssons förstaval som forward i Blågult, byter grekiska Panathinaikos mot Al Ain i Förenade Arabemiraten.

Enligt uppgifter till Sportbladet tripplar Berg sin lön till närmare 30 miljoner kronor netto per säsong – men många menar att han sänker sin sportsliga ambition.

Skiljer i Europa också

– Jag kan inte göra den värderingen av ligan och säga något sådant kategoriskt. Jag kan bara konstatera att det skiljer väldigt mycket mellan de bättre och de sämre lagen i många av ligorna i Europa där vi har landslagsspelare också, säger förbundskaptenen Janne Andersson till Sportbladet.

Du känner ingen oro kring Marcus Bergs framtida standard?

– Nej. Jag har stor respekt för det val han har gjort. Jag har pratat med Marcus. Jag har varit informerad men inte blivit rådfrågad om klubbvalet.

– Han kommer satsa vidare, han vill spela i landslaget och har en hög ambitionsnivå. Det är det viktigaste för mig. Jag tror att han har ett antal bra år framför sig på högsta nivån.

Andersson aktar sig för att dra några slutsatser av Bergs flytt till ligan i Förenade Arabemiraten.

Vill ha speltid för Vigge

– Generellt är ju det bästa att landslagsspelarna spelar hela tiden i sina lag, på så hög nivå som möjligt, säger Andersson. 

I andra änden av ligarankingspektrat finns Victor Nilsson Lindelöfs flytt till Manchester United i Premier League.

– Det är en jätteroligt för Vigge. Jag tycker att det är en bra flytt och hoppas han får så mycket speltid som möjligt.

Det kan bli en intressant sommar med fler landslagsspelare som byter klubbar. 

– Eftersom jag jobbat så många år som klubblagstränare så vet jag att det är en del av vardagen. Som förbundskapten håller jag mig utanför det och lägger mig inte i spelarnas val. De har familjer och rådgivare att bolla med. Men självklart är det intressant och spännande att följa, säger Andersson.